A hónap műtárgya

2014. november

Makay József: Csendélet székkel

ÉV NÉLKÜL, OLAJ, FAROST, 113×68 CM

Makay József potré Makay József (1919 – 1979) festménye édesanyja házának folyosóján készült, ahol élete utolsó éveiben lakott. Mindig arra a békességre vágyott, amit a kép közvetít. Amikor festette, talán érezte is ezt a békességet, mert mint mondta: „Ha elkészül egy festmény, leolvasható róla alkotója pillanatnyi hangulata…” A néző tekintetét a kék deszkatámlájú szék ragadja meg, majd áttér a virágmintával díszített, cserépben elhelyezett krizantém csokorra. A szék nagy síkjait feloldják a virágok organikus formái. Az előtérben domináló hideg színek megjelennek a háttér árnyékaiban.

Impresszionista indíttatású festészetét az élet szinte minden jelensége inspirálta: a táj, az ember hétköznapokon és ünnepnapokon, állatok, növények. Összetéveszthetetlenül egyéni műveit biztos rajztudás, jó kompozíciós készség, merész színhasználat és ecsetkezelés jellemzi. Egyik kortársa mondta róla: „Makay József legjobb képei a magyar festészet maradandó értékű alkotásai.”

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Makay József munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Hiányzó mozaikok

Kedves Látogatónk! Segítse Ön is a gyűjtemény dokumentálási munkáját! Az e havi műtárggyal kapcsolatban is várunk minden olyan hozzászólást, észrevételt, beszámolót, amely segíthet a mű keletkezésével, témájával, történetével kapcsolatos, jelenleg még nyitott kérdéseinkre választ találni. Legyen szó bármilyen, a képhez kapcsolódó személyes történetről, eseményről, vagy akár arról, hogy milyen alkalomra készítette a festő (pályázat, felkérés, ajándék, stb.), vagy volt-e kiállítva valahol, nyert-e díjat, örömmel fogadunk minden információt!

Egy hozzászólás
0 visszajelzés és visszakövetés
0 visszajelzés és visszakövetés

Vélemény, hozzászólás?