A hónap műtárgya

2014. október

B. Jánosi Gyöngyi: Anyaszeretet

1986, OLAJ, VÁSZON, 70×50 CM

B. Jánosi Gyöngyi potré B. Jánosi Gyöngyi (1948) festménye idézi a „Mária a gyermek Jézussal” ábrázolások ikonográfiai hagyományait. A figurákat burkolatszerűen körbeölelő takaró utalás Mária köpenyére. A féltés és óvás mozdulatával tartja gyermekét, miközben megkapóan bensőséges anya-gyermek viszony sugárzik a képről. A háttérben egymást keresztező sávok a keresztre utalnak. A festmény erős dinamikáját komplementer színek használatával éri el a művésznő. Ez az alkotás is utal B. Jánosi Gyöngyi 1980-as évektől változó festészetére, melyben elsősorban belső, alkotó világát fejezi ki.

Fontos állomása életének a Hamza D. Ákos hazaérkezése nyomán létrehozott Hamza Múzeum, melynek – 1995-től nyugalomba vonulásáig – igazgatója volt. Művei megtalálhatók Bécsben, Linzben, Münsterben, Koppenhágában, Vechtában, az USA-ban, Kanadában és magyarországi gyűjtők gyűjteményeiben, a Baradla Galéria állandó kiállításán, a szolnoki Damjanich Múzeum gyűjteményében és számos közintézményben is: Hamza Múzeum, Klapka György Szakközépiskola, Erősáramú Szakközépiskola, Városi Könyvtár, Lehel Vezér Gimnázium, Jász Múzeum, Gyakorló Iskola stb. Grafikái megjelentek országos, megyei és helyi periodikákban, évkönyvekben. Több könyvet is illusztrált, nyertes tanári segédkönyvet írt a rajztanításról. Nagy szerepe volt a Jászság legnagyobb, legjellegzetesebb gyűjteményének a Szikra Gyűjteménynek a létrehozásában. Jelenleg is aktív festőművészként dolgozik.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak B. Jánosi Gyöngyi munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?