A hónap műtárgya

2015. április

Benke László: Zagyvapart

1981,  OLAJ, FAROST, 60×80 CM

Benke_Laszlo_ Zagyvapart_ 1981_of_ 60x80_cm_kicsi


Benke_Laszlo Benke László (Jászberény, 1903. június 6. – Jászberény, 1983. szeptember 28.) különleges alakja volt a Jászság képzőművészetének. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett 1934-ben. Mesterei között tartjuk számon a szakma kiválóságait, Szentiványi Gyulát, Haranghy Jenőt, Stein Jánost.

Munkásságát hihetetlen energiával és intenzitással folytatta. Több, mint 60 templom díszítő festését végezte, elsősorban az egri érsekség területén. Jászberényben pl. Főtemplom, Szentkúti templom, a Rozália kápolna, Hajtai kápolna, Négyszállási Kápolna, Homoki templom, Portelek őrzi keze munkáját, fresko és al secco falfestményeit. Emellett szinte megszámlálhatatlan táblaképet is festett, melyekre naturalizmus, realizmus, és az impresszionizmus is hatással voltak. Sok közülük közgyűjteményekben, közintézményekben is megtekinthető.

A hónap műtárgyának választott ZAGYVAPART árulkodik a mester természet és szülővárosa iránti szeretetéről.  Mi magunk is már várjuk a tavaszt, a fák lombkoronájának megjelenését, a vízparti vegetáció zöldellését. E képen a művész már előrevetíti és csodás colorittal ábrázolja a természet erőteljes megújulását.

A festményt április 7-én, kedden 17:00 órakor mutatja be a művész fia, ifj. Benke László művésztanár.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Kamarazene: Palotásy János dalai, Rózsabokor, Virradóra, Ágról-ágra, Csak gyönyörű, Zengjen a dal.
    Előadja: Kiss Henriett zenetörténész (ének, zongora)
  2. A festményt bemutatja: ifj. Benke László művésztanár
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival

Ezt követően a festmény április végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Benke László munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?