A hónap műtárgya

2015. március

Bakky Sándor: Kertben

1958, CSOPAK, OLAJ, VÁSZON, 60×80 CM

Bakky Sándor (Jászberény, 1920. március 21. – Budapest, 1965. január 6.) festőművész Jászberényben született, annak a Bakky családnak a tagjaként, amelynek köréből több számon tartott művészt, elsősorban zenészt ismerhetünk. A Képzőművészeti Főiskolán mesterei Szőnyi István és Elekfy Jenő voltak, de Egry Józsefet is mestereként tartják számon. Számos tárlaton vett részt elsősorban a fővárosban és a Balaton környékén, hisz Balatonfüreden élt. Munkásságával számos szakkiadvány foglalkozik, munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában is.

A KERTBEN c. festmény sajátos és jellegzetes Bakky-mű. Itt is világos, áttetsző színekkel, a festék laza felhordásával teremtett művet az alkotó, olykor a fehér vászon foltjait kihagyva, melyeknek épp olyan jelentősége van a kép mondanivalójában, mint a festett felületeknek. A formák szinte feloldódnak a fényben, lebegővé éterivé válnak. (E festői program volt jellemző mestereire, Egryre és Szőnyire is). A fény megjelenítése, módosító hatásának ábrázolása, a színbeli változások megragadása fontos témakör volt művészetében. A KERTBEN c. festmény elénk varázsol egy napsütéses, árnyas kertet, gondtalan időtöltést a szabadban, boldog együttlétet anya és gyermeke számára.

A festményt március 10-én, kedden 17:00 órakor mutatja be Czuk Ferenc, Podmaniczky díjas festő-restaurátor, a Szikra Galéria kiállítótermében.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Kamarazene: Debussy Kis szvit című négykezes zongoraművének ”Csónakon” és „Menüett” tételét zongorán előadja: Bakki Katalin és Szászi Rita
  2. A festményt bemutatja: Czuk Ferenc, Podmaniczky díjas festő-restaurátor
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Bakky Sándor munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?