A hónap műtárgya

2016. március

Litkei József: Boglyák

akvarell, 51×73 CM

Litkei_Jozsef_Boglyak_kicsi


Litkei_Jozsef Litkei József (Jászberény, 1924. március 14 – Budapest, 1988. január 24.) festő, grafikus, de más művészeti ágakban is maradandót alkotott.
Cseh Miklóssal és Nagy Lászlóval együtt 1947-ben megalapította a Dési Huber István Népi Kollégiumot, mely nehéz sorsú, tehetséges fiataloknak adott otthont.
1951-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél, Bencze László és Poór Bertalan növendéke volt.
1951-1984-ig, nyugdíjba vonulásáig az Iparművészeti Főiskola alakrajz tanáraként dolgozott. A tanítással egyidejűleg alkotóművészetét több irányban is bővítette; akvarellek, olajképek mellett gobelin, mozaik, üvegablak alkotásokat is létrehozott, bőrkompozíciókat is készített. Sokszorosító szita technikával egyedi képi alkotásokat hozott létre.
Sokirányú érdeklődésénél fogva festményeinek, grafikáinak tárgya táj- és munkaábrázolás, csendélet, valamint portré. A látványból kiinduló képei realista igénnyel és konstruktív szerkesztettséggel készültek. Szitanyomataira a szín, forma és folthatások harmonikus egysége a jellemző.
Számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt; a Műcsarnok 1977-ben addigi munkássága teljes körét felölelő kiállításon mutatta be művészi tevékenységét.
Több középületünkben megtalálhatók üvegablak, mozaik, intarzia és sgraffito alkotásai. Munkásságát díjakkal és kitüntetésekkel ismerték el.
Ezúttal Litkei József BOGLYÁK című akvarellje kerül a közönség elé.

A festményt március 1-jén, kedden, 17:00 órakor mutatja be Litkeiné Fábián Rózsa, a művész felesége.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Kamarazene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Litkeiné Fábián Rózsa, a festő felesége
  3. Kötetlen beszélgetés Litkei József művészetéről, pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a művész tisztelőivel.

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Litkei József munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2016. február   2016. április>>