A hónap műtárgya

2017. december

Thorma János: Kendős lány

olaj-vászon; 60×44 CM

Thorma_Janos_Kendos_lany_1912._korul_ov.60x44_kicsi


 

Thorma János (Kiskunhalas, 1870.04.24. – Nagybánya, 1937.12.05.) magyar festő, a Nagybányai Művésztelep alapítója és egyik jellegzetes mestere. 1871. és 1884. között Jászberényben élt és a helyi gimnázium diákja volt.
A Mintarajziskolában Székely Bertalannál tanult, majd 1888-ban Münchenben a Hollósy-körhöz kapcsolódott. 1892-ben Párizsban, a Julian Akadémián folytatta tanulmányait. Ebben az évben festette első jelentős képét, a Szenvedőket. A kép jól példázza a fiatal Thorma finom naturalizmusát. A millenniumi kiállításra festette fő művét, a rendkívüli alapossággal készült Aradi vértanúkat, amelyet témája miatt nem engedtek bemutatni.
1899-ben Spanyolországban és Hollandiában járt, Rembrandt hatott rá (Békesség veletek). 1901-ben ismét Párizst kereste fel.
1902. után a nagybányai iskola tanára, majd 1919-t követően a művésztelep vezetője volt.
Hatalmas vásznon a Talpra, magyar!-t ábrázolta, az évtizedeken át festett képet azonban nem tudta teljesen megoldani.
1919. után Nagybányán főként tájképeket és aktkompozíciókat festett. Thorma naturalista iskolázottsággal rendelkező, de romantikus vérmérsékletű művész volt. A plein air inkább csak későbbi korszakában érdekelte.
Életművén több stílusirány követhető nyomon: a naturalizmus, a történelmi festészet, a romantikus realizmus és a sajátos nagybányai posztimpresszionizmus.

December hónap műtárgyaként KENDŐS LÁNY (ov, 60×44 cm) c. festményét ajánljuk vendégeinknek.

A festményt december 5-én, kedden, a THORMA JÁNOS EMLÉKKIÁLLÍTÁS megnyitó programjának részeként mutatja be dr. Bay Miklós műgyűjtő.

Az emlékkiállítás részletes programja az „Időszaki kiállítások” menüpont alatt olvasható.

Ezt követően a festmény december végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Thorma János munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2017. november 2018. január>>