A hónap műtárgya

2017. június

Benke László: Zagyvaparti házak

olaj-farost, 60×80 CM, 1971.

Benke_Laszlo_Zagyvaparti_hazak_1971._of_60x80_kicsi


 

Benke László (Jászberény, 1903. június 6. – Jászberény, 1983. szeptember 28.) táblakép- és templomfestő, restaurátor; különleges alakja volt a Jászság képzőművészetének.

Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd 1934-ben az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett, ahol mesterei Sándor Béla, Szentiványi Gyula, Haranghy Jenő, Udvardy Béla, Stein János voltak. 1933-ban végigjárta Olaszországot, ahol a templomok falfestésének fresco és secco technikáit tanulmányozta. A díszítőfestő munkái mellett számtalan táblaképet is festett, melyekre a naturalizmus, a realizmus és az impresszionizmus is hatással voltak.  

Tagja volt az 1936-ban megalakult Jászberényi Nyolcak csoportjának. 1944-45-ben a helyi gimnázium rajztanáraként dolgozott. 1952-től rendszeresen vett részt a Szolnok megyei téli és nyári tárlatokon. 1977-ben volt első önálló kiállítása.

Táblaképein főleg a Jászság tájait, tanyavilágát jelenítette meg. Kitűnő portrékat is készített. 1933-ban kapott elsőként templom-restaurálási megbízást (Jászberény, Szentkuti templom), melyet később több is követett, elsősorban az egri érsekség területén. (Jászberényben   pl. Főtemplom, Szentkúti templom, a Rozália kápolna,  Hajtai kápolna, Négyszállási Kápolna, Homoki templom, Pórtelek őrzi keze munkáját, fresko és al secco falfestményeit.) Több, mint 60 templom számára készített oltárképeket, oldalfalakra és a mennyezetre freskókat, a kiegészítő falfelületekre különböző díszítményeket.

Sok alkotása közgyűjteményekben, közintézményekben is megtekinthető. 

Június hónap műtárgyaként ZAGYVAPARTI HÁZAK című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt június 6-án, kedden 17:00 órakor mutatja be ifj. Benke László művésztanár, a festő fia.

         

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: ifj. Benke László művésztanár, a festő fia
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény június végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Benke László munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 << 2017. május  2017. július>>