A hónap műtárgya

2017. március

Bakky Sándor: Arácsi part

olaj-farost, 60×80 CM

462-Bakky-Sandor-Aracsi-part-of-60x80-cm-kicsi


 

Bakky Sándor (1920. március 21 – 1965. január 6.) festőművész Jászberényben született, annak a Bakky családnak a tagjaként, amelynek köréből  több  számon tartott  művészt, elsősorban zenészt ismerhetünk. 

A Képzőművészeti Főiskolán mesterei Szőnyi István és  Elekfy Jenő voltak, de Egry Józsefet is mestereként tartják számon. Számos tárlaton vett részt elsősorban a fővárosban és a Balaton környékén, hisz Balatonfüreden élt. Munkásságával számos szakkiadvány foglalkozik, munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában is. 

 Az Arácsi part  című  festmény sajátos és jellegzetes Bakky-mű. A sokak számára oly kedves Balatont ábrázoló tájkép magán hordozza a festő legismertebb kézjegyeit. A képre jellemző a horizontális tagolás, mely lágy kontúrvonallal teszi lehetővé, hogy a különböző egységek egymásba olvadjanak. A kép felső felében a türkiz árnyalatú kék ég tűnik elő a felszakadó, kicsit borongós felhők mögül. A nap ugyan nem bújik elő, de az idő ideális lehet a vitorlázásra. A kép előterében a partvonal látképe terül el, fák, házak és domborzati elemek elmosódó foltként olvadnak egybe. Dominál a sárga, a narancs és a zöld. Néhol a barna választja el őket egymástól. A halvány, világos árnyalatok békét és nyugalmat árasztanak. A realisztikus ábrázolásmód keveredik az impresszionista elemekkel. A Kortárs Magyar Művészeti Lexikon élrajzírója szerint Bakky Sándort „a neoavantgárd több kiemelkedő művésze tartja elindító és útmutató mesterének.”

Március hónap műtárgyaként ARÁCSI PART című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt március 7-én, kedden 17:00 órakor mutatja be Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Bakky Sándor munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2017. február 2017. április>>