A hónap műtárgya

2018. április

Bakky Sándor: Balaton-parti táj fürdőzőkkel

olaj-vászon, 60×80 CM

Bakky_Sandor_Balaton-parti_taj_furdozokkel_kicsi_ov.60x80

 

Bakky Sándor (1920. március 21 – 1965. január 6.) festőművész Jászberényben született, annak a Bakky családnak a tagjaként, amelynek köréből  több  számon tartott  művészt, elsősorban zenészt ismerhetünk. 

A Képzőművészeti Főiskolán mesterei Szőnyi István és  Elekfy Jenő voltak, de Egry Józsefet is mestereként tartják számon. Számos tárlaton vett részt elsősorban a fővárosban és a Balaton környékén, hisz Balatonfüreden élt. Munkásságával számos szakkiadvány foglalkozik, munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában is. 

A Balaton-parti táj fürdőzőkkel  című  festményről is elmondható, hogy sajátos és jellegzetes Bakky-mű. A sokak számára oly kedves Balatont ábrázoló tájkép magán hordozza a festő legismertebb kézjegyeit. A képre jellemző a horizontális tagolás, mely lágy kontúrvonallal teszi lehetővé, hogy a különböző egységek egymásba olvadjanak. A kép felső felében a kicsit borongós égbolt látható. A nap nem bújik elő, de az idő ideális lehet a fürdőzésre. A kép előterében a tó széle látható a fürdőzőkkel. A halvány, világos árnyalatok békét és nyugalmat árasztanak. A realisztikus ábrázolásmód keveredik az impresszionista elemekkel.

A Kortárs Magyar Művészeti Lexikon élrajzírója szerint Bakky Sándort „a neoavantgárd több kiemelkedő művésze tartja elindító és útmutató mesterének.”

Április hónap műtárgyaként Bakky Sándor BALATON-PARTI TÁJ FÜRDŐZŐKKEL című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt április 3-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Varga József Zsolt festőművész.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Varga József Zsolt festőművész
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól az érdeklődőkkel, művészetének kedvelőivel

Ezt követően a festmény április végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Bakky Sándor munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2018. március 2018. május>>