A hónap műtárgya

2018. augusztus

Makay József: Patakpart

olaj-farost, 81×78 CM

Makay_Jozsef_Patakpart_of_81x78_kicsi

 

Makay József festőművész   (Jászberény, 1919. aug. 10. – Jászberény, 1979. nov. 10.) Jászberényben végezte általános és középiskolai tanulmányait. Rajztanára, Rácz Kálmán korán felfigyelt tehetségére és segítette. Makay, Rudnay Gyula jászberényi látogatásai alkalmával gyakran bemutatta munkáit a mesternek, akinek biztatására 1937-ben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, ahol tanára Rudnay volt.

Szülővárosában rendezte első önálló kiállítását 1947-ben, s csatlakozott a már létrejött művészcsoporthoz, részt vett kiállításaikon. Tagja volt a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának és a Magyar Képzőművészeti Szövetségnek.

Impresszionista indíttatású festészetét az élet szinte minden jelensége inspirálta: a táj, az ember, a paraszti életforma, az ünnepnapok, hétköznapi élet pillanatai, állatok, növények. Foglalkozott történelmi témák feldolgozásával is, de különösen figyelemre méltóak figurális kompozíciói és érzelmi töltésű tájképei. Összetéveszthetetlen egyéni műveit biztos rajztudás, merész színhasználat és ecsetkezelés jellemzi.

Makay József igen termékeny festő volt, műveit nagyon sok otthonban őrzik Jászberényben és a Jászságban.

A hónap műtárgyának választott PATAKPART tájképfestészetének egy nagyszerű darabja.

A festményt augusztus 8-án, szerdán 17:00 órakor mutatja be Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója.

A rendezvény programja:

  1. Zene és ének: Kiss Henriett zenetörténész
  2. A festményt bemutatja: Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész életéről, pályájáról, alkotásairól a jelenlévő családtagokkal, az érdeklődőkkel, művészetének kedvelőivel

Ezt követően a festmény augusztus végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Makay József munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2018. július 2018. szeptember>>