A hónap műtárgya

2019. december

Pólya Tibor: Apáti

olaj-vászon, 50×40 CM

             

Polya_Tibor_Apati_ov_50x40_kicsi

 

Pólya Tibor (Szolnok, 1886. április 25. – Szolnok, 1937. november 29.) magyar festő, karikaturista, grafikus, a szolnoki művésztelep egyik vezetője.

Már kisgyerekkorában kedvelt rajzolni. Középiskoláit Szolnokon végezte, majd iparművészeti iskolába került Budapestre, de onnan tanárai idővel eltanácsolták. Ez nem szegte kedvét, a rákövetkező évben felvételt nyert a budapesti mintarajziskolába, ahol Zemplényi Tivadar (1864-1917) volt a tanára. Szolnokon a Fényes Adolf mellett töltött nyár inspirációt adott számára, s Münchenbe ment képezni magát. Első rajzai a német „Fliegende Blätter” élclap hasábjain jelentek meg. Idővel visszatért Magyarországra, kezdetben Szolnokon működött, majd kecskeméti művésztelep (1912–1919) tagja lett, később Budapestre került.

Munkássága széles kört ölel fel. Tájkép, portrék, alföldi zsánerképek, aktfestményei mellett állandó alkotó társa számos akkori magyar élclapnak karikatúráival. Készít rézkarcokat, dolgozik a színház világának: díszleteket tervez és fest is. Rengeteg könyvillusztráció fűződik nevéhez: számos író, például Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes műveinek egyik állandó illusztrátora volt. Rendszeresen jelennek meg rajzai az akkori nagy lapok hasábjain.

1917-1924 között szinte minden esztendőben kollektív kiállítást szervezett a kortárs festők számára az Ernst Múzeumban, amely kiállításokon maga is részt vett. 1928-ban a Kossuth szobor leleplezése kapcsán járt Amerikában, és az 500 tagú küldöttség útjáról albumot adott ki.

Megbecsült tagja és művésze volt a neves Herman Lipót Asztaltársaságnak, s tagja volt a Szinyei Társaságnak is. Az 1930-as években a szolnoki művésztelepen alkotott és idővel egyik vezetője lett.

A legtöbb alkotása a Magyar Nemzeti Galériában található.

Decemberben  APÁTI  című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt december 3-án, kedden 17:00 órakor  Csiszár Róbert művészeti író, a Pólya monográfia szerzője mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Csiszár Róbert
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a jelenlévő vendégekkel.

Ezt követően a festmény december végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.


 

<< 2019. november 2020. január>>