A hónap műtárgya

2019. január

Telek Béla: Pirkadat

pasztell-karton, 50×60 CM

Telek_Bela_Pirkadat_paszt_kart_50x60_kicsi

 

Telek Béla (Jászberény, 1936. december 30.) festő, grafikus, karikaturista, tanár. 1955-ben tanítói képesítést szerzett Jászberényben, majd 1966-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskolán. Tanított Jánoshidán és a jászberényi tanyavilágban. Tanított alsó és felső tagozaton, középiskolában, majd 1976-tól nyugdíjba vonulásáig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola (ma Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus) Művészeti Nevelési Tanszékén oktatott.

Tanítómesterei Vuics István, Fejér Mária, Fischer Ernő, Winkler László és Sáros András voltak. Alapító tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének és a jászberényi ALKOTÁRS Művészeti Egyesületnek.

2008-ban megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti Díját. Jászberény Pro Urbe díjas polgára.

Főleg tájképeket és csendéleteket festett. Kedvenc  témái  a jászsági tanyák, az alföldi táj. Foglalkozott alkalmazott grafikával, készített illusztrációkat, karikatúrái rendszeresen megjelentek helyi és megyei lapokban. Képei megtalálhatók közintézményekben (Lehel Vezér Gimnázium, Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus), magánszemélyeknél itthon és külföldön (Kanada, Párizs, Erdély).

Számos egyéni és csoportos kiállítása után, 80. születésnapja alkalmából 2016-ban a művész életművéből válogatott kiállítást rendeztek a Jászkürt Fogadóban.

Január hónap műtárgyaként PIRKADAT című alkotását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt január 8-án, kedden 17:00 órakor  maga a festő, Telek Béla mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei
  2. A festményt bemutatja: Telek Béla
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival és a jelenlévő művészetkedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény január végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Telek Béla munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


Fotók a rendezvényről

    


<< 2018. november 2019. február>>