A hónap műtárgya

2019. november

Chiovini Ferenc: Piros tetők

olaj-farost, 60×80 CM

             

Chiovini_Ferenc_Piros_tetok_ov_60x80_kicsi

 

Chiovini Ferenc (Besenyszög, 1899.11.16-Szolnok, 1981.12 09.), olasz származású családtagjai között sok művész található. Gyermekkori falusi élményei a művészetére is kihatottak, már kamaszkorában szívesen rajzolgatott. 1924-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol olyan neves tanárai voltak, mint Balló Endre, Rudnay Gyula, Vágó Pál.

1926-ban Szolnokon telepedett le, ahol egész pályája során meghatározó tagja volt a szolnoki művésztelepnek.

1935-1936. között a Római Magyar Akadémia freskófestő szakán végzett tanulmányokat, mint ösztöndíjas; műtermében III. Viktor Emánuel olasz király is megfordult. Firenzében is folytatott  rajztanulmányokat.

Festészete az Alföldhöz kapcsolódik. Bravúros rajztudásával, sajátos szerkesztőkészséggel, a plein air hagyományos módszereinek felhasználásával, a megfigyelés és látomás váltakozásával az “ősi Alföld monumentalitását” festette. Temperafestményeit realizmus, mély, tüzes, élénk színek, erős színellentétek, fokozatos oldottság, egyre expresszívebbé váló kifejezésmód jellemzik. Főként az alföldi ember élete érdekelte: munka, utazás, lakodalmak, vásárok, ünnepek; valamint ménesek, gulyák, vörös naplementék, országutak, lovas kompozíciók.

Aba-Novák Vilmossal együtt készítette a jászszentandrási templom freskóit. Munkái megtalálhatók a békésszentandrási, szolnoki és ceglédi templom freskói között is.

Első egyéni kiállítását 1930-ban rendezte a Nemzeti Szalonban. 1932-ben kiállított a Velencei Biennálén, 1934-ben a római egyházművészeti kiállításon. 1954-ben gyűjteményes kiállítása volt az Ernst Múzeumban.

Művei a Magyar Nemzeti Galéria, a szolnoki Damjanich Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményét is gazdagítják.

Novemberben  PIROS TETŐK  című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt november 5-én, kedden 17:00 órakor  Kerekné Mihalik Judit mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Kerekné Mihalik Judit
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival és a jelenlévő vendégekkel.

Ezt követően a festmény november végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Chiovini Ferenc munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2019. október 2019. december>>