A hónap műtárgya

2019. október

Sáros András: Hídépítés

olaj-farost, 60×80 CM

             

Saros_Andras_Hidepites_of.60x80_1965_kicsi

 

Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény, 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től az Iparművészeti Főiskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1968-tól 1976-ig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott nyugdíjazásáig.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színke-zelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.”

Egyszerű, nem túl széles színskálát használt, nincs éles különbség akvarell- és olajfestményei között. Utóbbiakon is őrzi az oldott frissességet.

Alkotásai rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain. Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelye-zett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészetet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

Október hónap műtárgyaként HÍDÉPÍTÉS című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt október 1-jén, kedden 17:00 órakor  a festő fia, Sáros László György DLA c. egyetemi tanár, Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Sáros László György
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival, Sáros Katalinnal, Sáros András Miklós Munkácsy-díjas grafikus művésszel és menyével, Tenkács Márta okleveles építészmérnökkel.

Ezt követően a festmény október végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2019. szeptember 2019. november>>