A hónap műtárgya

2021. február

Máté György: Kábelfa

bronz szobor, átmérő 12×41 CM

             


 

Máté György (1946.02.05. – 2019. 09.23.) Budapesten született és tanulmányait is a fővárosban végezte. 1968-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, melyet 1972-ben fejezett be szobrász szakon. Mestere Szabó Iván, de anatómia tanárát, Barcsay Jenő festőművészt is annak tekintette.

1972-ben került Jászberénybe a Tanítóképző Főiskola Művészeti Nevelési Tanszékére, ahol 24 évig volt tanszékvezető és innen ment nyugdíjba 2010-ben, docensként. Pedagógiai munkássága igen fontos volt számára.

Tradicionális szobrászként elsősorban az emberi személyiség érdekelte. Fő művei érzékenyen mintázott portrék (büsztök). Az oeuvre jelentős részét alkalmi érmek adják. A bronz mellett fával is dolgozott.

„A művészet belső kényszer nélkül nem működik. Nem mindig szórakozás, de érdemes csinálni!!! Természetesen ebben nincs szabály…” (Máté György szobrász)

1974-től volt kiállító művész; műveit egyéni és csoportos kiállításokon is láthatták az érdeklődők.

Alkotásai közintézményekben (Jászberényben számos helyen, Jászapátiban, Hódmezővásárhelyen) és közgyűjteményekben (Jász Múzeum, Jászberény; Magyar Nemzeti Galéria, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest) is megtalálhatók.

A hónap műtárgyaként bemutatott KÁBELFA a Scintilla Kft részére készült, szimbolizálva a vállalkozás profilját.

A pandémia miatt az alkotás bemutatása az online térben történik, személyes találkozásra sajnos nem kerül sor.


 

<< 2020. szeptember 2021. március>>