A hónap műtárgya

2022. október

Sáros András: Három portré

Kati piros ruhában ov. 60×36,5

Bandi olvas olaj-rét.lemez 57,5×41

Rádiómese ov. 59×46

   

Ezzel a rendezvénnyel emlékezünk a festő születésének 110. évfordulójára.

Saros_Andras_Harom_portre


 

Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény, 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től az Iparművészeti Főiskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1968-tól 1976-ig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott nyugdíjazásáig.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.”

Egyszerű, nem túl széles színskálát használt, nincs éles különbség akvarell- és olajfestményei között. Utóbbiakon is őrzi az oldott frissességet. Alkotásai rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain. Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészetet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak. Október hónap műtárgya(i)ként gyermekeiről készített három portréját ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményeket október 5-én, szerdán 17:00 órakor a „modellek” mutatják be: Sáros Katalin, Sáros András Miklós Munkácsy-díjas grafikus művész és Sáros László György DLA c. egyetemi tanár, Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Ezt követően Tenkács Márta okleveles építészmérnök, Sáros András menye mutatja be néhai Morvay Lajos fényképész mesternek a családról készült fotóját.

A rendezvény programja:

  1. Zene:Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményeket és a családi fotót bemutatja: Sáros Katalin, Sáros András Miklós, Sáros László, Tenkács Márta
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a családtagokkal és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2022. szeptember 2022. november>>