A hónap műtárgya

2022. szeptember

Vuics István: Halász a Zagyván

olaj-vászon, 70×80 CM

   

Ezzel a rendezvénnyel emlékezünk a festő születésének 110. évfordulójára.

Halasz_a_Zagyvan_ov_70x80_kicsi


 

Vuics István bunyevác származású festőművész (Tataháza, 1912. szeptember 27 – Baja, 2001. szeptember 5. ), élete jelentős részét Jászberényben töltötte. 1932-ben népiskolai tanítói oklevelet szerzett. 1937-41-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Benkhard Ágost mellett, majd Boldizsár István alakrajzi és festészeti osztályán tanult, akinek később tanársegédje lett. A főiskolai évek alatt egy nyarat a Nagybányai Művésztelepen töltött.

1945-ben tanári oklevelet kapott. 1948-76. között, nyugdíjba vonulásáig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola rajztanára volt. A pedagógusi pálya mellett rendszeresen kiállított, főképp Szolnokon és a közép-magyarországi képzőművészek kecskeméti és bajai tárlatain. Tagja volt a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapjának (1964.) és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. Realista festészetében a színharmóniát igyekezte kompozíciós rendbe foglalni; a fény, a tükröződés, a szűrt fény színmódosító szerepe, az új színrelációk együttes alkalmazása érdekelte mint művészi feladat. Minden műfajban festett: különösen tájképei, csendéletei, zsánerképei és figurális kompozíciói izgalmasak.

Városunkban, volt lakóházán emléktábla őrzi Vuics István emlékét.

Szeptember hónap műtárgyaként HALÁSZ A ZAGYVÁN című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt szeptember 7-én, szerdán 17:00 órakor Telek Béla festőművész mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene:Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Telek Béla
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény szeptember végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Vuics István munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2022. augusztus 2022. október>>