A hónap műtárgya

2023. április

P. Bak János: Csatajelenet

 olaj-vászon 59,5×45,5 cm

   

Ezzel a rendezvénnyel emlékezünk a festő születésének 110. évfordulójára

P. Bak_Janos_Csatajelenet_(Lehel_vezer)_1956_ov_59,5x45,5_cm_kicsi


 

P. Bak János (Pázmándfalu, 1913.04.06 – Budapest, 1981.11.23.) festő, grafikus. Tanulmányait az Iparművészeti Iskolában kezdte Helbing Ferenc és Haranghy Jenő tanítványaként. 1930-1937-ig a Képzőművészeti Főiskolán képezte magát, mestereinek tudhatta Glatz Oszkárt és Rudnay Gyulát, akinek tanársegéde lett.

1947-től Baján, a Rudnay Szabadiskola és Művésztelep egyik vezetője volt. Rendszeresen kiállított a Képcsarnok galériáiban. 1965-ben Milánóban és Firenzében, 1974-ben Tokióban volt egyéni kiállítása, de az érdeklődők csoportos kiállításokon is találkozhattak alkotásaival.

  1953. nyarától a Szolnoki Művésztelep gondnokaként dolgozott és vezette a művészek csoportját is.

Festői stílusa Rudnay és a szolnoki festészet hatására alakult ki. Figurális festményei, portréi találóan jellemzik modelljei lélekállapotát. Tájai, csendéletei a vidék hangulatát és népe életformáját örökítették meg beleérző erővel. Mintegy szintézist teremtettek a nagybányai és az alföldi hagyományok között, kifejezve az ember és természet harmóniáját.

P. Bak János portréfestészete egyedülállóan magas színvonalú a XX. század magyar képzőművészetében, de az akvarellfestés kivételes képességű művelője is volt.

Jászberény részére „Lehel vezér Augsburg előtt” címmel nagy méretű történelmi képre kapott megbízást, mely 1957-ben készült el.

Műveit őrzik a Nemzeti Galériában, Szolnokon, Baján és olasz magángyűjteményekben.

P. Bak János azonban nem csak képzőművész, hanem hegedűépítő mester is volt.

Április hónap műtárgyaként CSATAJELENET című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt április 5-én, szerdán 17:00 órakor az alkotó fia, A. Bak Péter festőművész, művészeti író  mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene:Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: A. Bak Péter
  3. Kötetlen beszélgetés a festő életéről, pályájáról, alkotásairól a fiával és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény április végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak P. Bak János munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2023. március 2023. május>>