A hónap műtárgya

2023. február

Litkei József: Téli táj

(akv.-p. 51×69 cm)

   

Ezzel is emlékezünk a festő halálának 35. évfordulójára.

Litkei_Jozsef_Teli_taj_akv.p_51x69_cm_kicsi


 

Litkei József (Jászberény, 1924. március 14 – Budapest, 1988. január 24.) festő, grafikus, de más művészeti ágakban is maradandót alkotott.

Cseh Miklóssal és Nagy Lászlóval együtt 1947-ben megalapította a Dési Huber István Népi Kollégiumot, mely nehéz sorsú, tehetséges fiataloknak adott otthont.

1951-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél, Bencze László és Poór Bertalan növendéke volt.

1951-1984-ig, nyugdíjba vonulásáig az Iparművészeti Főiskola alakrajz tanáraként dolgozott. A tanítással egyidejűleg alkotóművészetét több irányban is bővítette; akvarellek, olajképek mellett gobelin, mozaik, üvegablak alkotásokat is létrehozott, bőrkompozíciókat is készített. Sokszorosító szita technikával egyedi képi alkotásokat hozott létre.

Sokirányú érdeklődésénél fogva festményeinek, grafikáinak tárgya táj- és munkaábrázolás, csendélet, valamint portré. A látványból kiinduló képei realista igénnyel és konstruktív szerkesztettséggel készültek. Szitanyomataira a szín, forma és folthatások harmonikus egysége a jellemző.

Számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt; a Műcsarnok 1977-ben addigi munkássága teljes körét felölelő kiállításon mutatta be művészi tevékenységét.

Több középületünkben megtalálhatók üvegablak, mozaik, intarzia és sgraffito alkotásai. Munkásságát díjakkal és kitüntetésekkel ismerték el.

2022. novembertől átmenetileg nem tartunk rendezvényeket a Szikra Galériában. Szeretnénk azonban továbbra is egy-egy festményt bemutatni minden hónapban, ezért ezt online tesszük meg addig, amíg ismét személyesen fogadhatjuk az érdeklődőket.

Február hónap műtárgyának a Szikra Galéria gyűjteményéből TÉLI TÁJ c. festményét választottuk.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Litkei József munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2023. január 2023. március>>