A hónap műtárgya május

2023. május

Benke László: Önarckép ablak előtt

 olaj-vászon 79×58 cm

   

Ezzel a rendezvénnyel emlékezünk a festő születésének 120. és halálának 40. évfordulójára

Benke_Laszlo_Onarckep_ablak_elott_en_ov_79x58_kicsi


 

Benke László (Jászberény, 1903. június 6. – Jászberény, 1983. szeptember 28.) táblakép- és templomfestő, restaurátor; különleges alakja volt a Jászság képzőművészetének.

Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd 1934-ben az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett, ahol mesterei Sándor Béla, Szentiványi Gyula, Haranghy Jenő, Udvardy Béla, Stein János voltak. 1933-ban végigjárta Olaszországot, ahol a templomok falfestésének fresco és secco technikáit tanulmányozta. A díszítőfestő munkái mellett számtalan táblaképet is festett, melyekre a naturalizmus, a realizmus és az impresszionizmus is hatással voltak.  

Tagja volt az 1936-ban megalakult Jászberényi Nyolcak csoportjának. 1944-45-ben a helyi gimnázium rajztanáraként dolgozott. 1952-től rendszeresen vett részt a Szolnok megyei téli és nyári tárlatokon. 1977-ben volt első önálló kiállítása.

Táblaképein főleg a Jászság tájait, tanyavilágát jelenítette meg. Kitűnő portrékat is készített. 1933-ban kapott elsőként templom-restaurálási megbízást (Jászberény, Szentkúti templom), melyet később több is követett,  elsősorban az egri érsekség területén. (Jászberényben   pl. Főtemplom, Szentkúti templom, a Rozália kápolna,  Hajtai kápolna, Négyszállási Kápolna, Homoki templom, Pórtelek őrzi keze munkáját, fresko és al secco falfestményeit.) Több, mint 60 templom számára készített oltárképeket, oldalfalakra és a mennyezetre freskókat, a kiegészítő falfelületekre különböző díszítményeket.

Sok alkotása közgyűjteményekben, közintézményekben is megtekinthető. 

Május hónap műtárgyaként ÖNARCKÉP ABLAK ELŐTT című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt május 3-án, szerdán 17:00 órakor az alkotó fia, ifj. Benke László művésztanár mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene:Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: ifj. Benke László
  3. Kötetlen beszélgetés a festő életéről, pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény május végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Benke László munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2023. április 2023. június>>