A hónap műtárgya

2024. február

Olgyay Ferenc: Szénás szekér ökrökkel (olaj-vászon 50×70 cm)

   

Emlékezünk a festő halálának 85. évfordulójára

Olgyay_Ferenc_Szenas_szeker_okrokkel_ov_50x70_kicsi


 

Olgyay Ferenc (Jászberény, 1872. augusztus 22 –Budapest, 1939. február 17.) festőművész Budapesten és Münchenben tanult, majd Szolnokon telepedett le és az ottani művésztelep egyik alapító tagja lett. 1893-95. között Vágó Pállal és Mednyánszky Lászlóval együtt részt vett a Feszty-körkép megalkotásában.

1905-ben elnyerte az állami nagy aranyérmet. 1905-ben a Nemzeti Szalonban, 1909-ben pedig a Könyves Kálmán Szalonban volt kollektív kiállítása.

Korai képei a természet elmélyedt tanulmányozására vallanak. Számos tájképe a francia impresszionisták hatását mutatja. 1907-ben részt vett a MIÉNK megalakításában. 1911-ben Iványi Grünwald Béla hívására Kecskemétre ment, ahol a festés mellett a művésztelep nyári tanfolyamain korrigált. 1914-ben hagyta el a telepet. 1919-ben Sárváron festőiskolát szervezett a képzőművészet iránt érdeklődők részére, majd 1920-ban Budapestre költözött. 1921-ben csatlakozott a Benczúr Társasághoz.

Legértékesebbek realista szemléletű, széles előadású alföldi tájképei. Műfaj tekintetében többnyire tájképeket festett, gyakran alakokkal, állatokkal. Fő motívumait a természetből merítette.

Több alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de festményeinek számosabb része magántulajdonban van, így a Szikra Galéria is jó néhányat tudhat magáénak. Ezek közül az állandó kiállításon látható a Mocsaras táj című nagyon jellegzetes Olgyay festmény.

2023. decembertől átmenetileg nem tartunk rendezvényeket a Szikra Galériában. Szeretnénk azonban továbbra is egy-egy festményt bemutatni minden hónapban, ezért ezt online tesszük meg addig, amíg ismét személyesen fogadhatjuk az érdeklődőket.

Február hónap műtárgyának a Szikra Galéria gyűjteményéből Olgyay Ferenc  SZÉNÁS SZEKÉR ÖKRÖKKEL c. festményét választottuk.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Olgyay Ferenc munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2024. január 2024. március>>