A hónap műtárgya

2024. január

Gecse Árpád: Téli utca falun (olaj-vászon 50×60 cm)

   

Emlékezünk a festő halálának 25. évfordulójára

Gecse_Arpad_Teli_utca_falun_ov_50x60_kicsi


 

Gecse Árpád (Alattyán, 1900. július 11. – Alattyán, 1999. január 22.) festőművész, szobrászművész, a Jászság festője. Nemesi családban született, felmenői eredetileg Abaúj vármegyében voltak kisbirtokosok.

Először katonai pályára készült, de tanulmányait a Bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémián nem fejezte be. 1919. és 1924. között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei Rudnay Gyula és Balló Ede voltak. A főiskola után rendszeresen a Jászapáti Művésztelepen dolgozott Bosznay István és Vágó Pál tanítványaként. Járt Ausztriában, Olaszországban; művészi tudását 1925-ben Velencében Vicenzo de Stefani mester mellett fejlesztette tovább. 1927-től a Szolnoki Művésztelep tagjaként dolgozott együtt Fényes Adolffal és Zádor Istvánnal. Oltárképeket festett a jászberényi Szentkúti templomnak. 

1930-ban megnősült és szülőfalujába költözött. Élete végéig itt élt és dolgozott, számos köztéri alkotás is őrzi emlékét. A Jászságot, a jászsági embereket festette művészete minden korszakában. A látvány természethű megjelenítésén alapuló művészetében hol a figurális, hol a plein air felé hajló megoldások erősödnek.

1500 alkotásáról tudunk, amelyből csaknem 1400 szerte az országban és a világban múzeumokban (Magyar Nemzeti Galéria, Damjanich János Múzeum, Jász Múzeum, Hamza Múzeum, Szikra Galéria), intézményeknél (Jászsági önkormányzatok, Művelődési Házak) és műgyűjtőknél őrzik emlékét.

2023. decembertől átmenetileg nem tartunk rendezvényeket a Szikra Galériában. Szeretnénk azonban továbbra is egy-egy festményt bemutatni minden hónapban, ezért ezt online tesszük meg addig, amíg ismét személyesen fogadhatjuk az érdeklődőket.

Január hónap műtárgyának a Szikra Galéria gyűjteményéből Gecse Árpád  TÉLI UTCA FALUN c. festményét választottuk.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Gecse Árpád munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2023. december 2024. február>>