A hónap műtárgya

2024. március

Aba-Novák Vilmos: Parasztudvar

 tempera-fa 40×50 cm; 1934.

   

Ezzel a rendezvénnyel emlékezünk a festőművész születésének 130. évfordulójára

Aba_Novak_Vilmos_Parasztudvar_temp-fa_40x50_1934_kicsi


 

Aba-Novák Vilmos (Budapest, 1894. március 15. – Budapest, 1941. szeptember 29.) magyar festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibb és legvitatottabb tehetsége.

1912–14 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd dolgozott a szolnoki művésztelepen és Nagybányán. 1928–30-ig a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa, 1939-től a budapesti Képzőművészeti Főiskola tanára.

Mint freskófestő, számos állami és egyházi megbízást teljesített (jászszentandrási római katolikus templom freskói, a szegedi Hősök kapuja, székesfehérvári Szent István-mauzóleum).

1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás, 1940-ben a XXII. velencei biennálé nagydíját.

Késői temperafestményei virtuóz stílusa magába olvasztotta az expresszionizmus és az olasz novecento formanyelvének elemeit. Harsány színekkel festett, monumentális ihletettségű, dinamikus kompozíciók jellemzik; kedvelt témája volt a falusi vásár és a cirkusz világa. Bravúros technikával idézte fel – karikaturisztikus elemeket sem nélkülözve – az alföldi nép életét.

Képeit a Magyar Nemzeti Galéria és más közgyűjtemények mellett számos magángyűjteményben őrzik, közöttük a Szikra Galériában, ahol a festmények az állandó kiállításon megtekinthetők.

Március hónap műtárgyaként PARASZTUDVAR c. festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt március 6-án, szerdán 17:00 órakor a Csiszár Róbert művészeti író, a Damjanich János Múzeum munkatársa mutatja be. 

A rendezvény programja:

  1. Zene:Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Csiszár Róbert
  3. Kötetlen beszélgetés a családtagokkal és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Aba-Novák Vilmos munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2024. február 2024. április>>