IDŐSZAKI kiállítások sorozat

Páll Lajos VÁLOGATOTT MŰVEK című kiállítása

2019. ÁPRILIS 9 – 2019. OKTÓBER 31-IG A SZIKRA GALÉRIA KÉPTÁRÁBAN

Megnyitó: Szikra Galéria, 2019. április 9. (kedd), 17 óra


Páll Lajos (Korond, 1938. április 2 – Székelyudvarhely, 2012. november 9.) festő, grafikus, keramikus, költő. Tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban kezdte. 1957-58. között – az ’56-os forradalmat támogató tevékenysége miatti letartóztatásáig  –  a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. Mestereinek tudhatta Kádár Tibort és Mohy Sándort.

Művészete az erdélyi tájhoz, közelebbről a Kis-Küküllő völgyéhez, Korond emberi világához kötődik. Festészete természetelvű, de a 20. század modern festészeti irányzatainak kellékeit is gyakran beépíti motívumkincsébe (montázsok, szürreális fények, absztrakt módon értelmezett figurális ábrázolás). Világos, derűs színei optimizmust sugároznak, a táj megtartó erejének érzését keltik. Valahol a háttérben a nagybányai művésztelep kisugárzása, hagyományainak továbbvitele érvényesül kortárs művészeti eszközökkel.


A kiállítás megnyitó programja

– Köszöntés: Szikra István Galéria tulajdonos

– Zenei ráhangolódás: a Palotásy János Zeneiskola tanárainak és növendékeinek műsora

– Páll Lajos életét és művészetét, valamint a hónap műtárgyát bemutatja és a kiállítást megnyitja Góg Zoltán, a Jászkerület Nonprofit Kft program- és kiállítás szervezője.

– Édesapjáról mesél Páll Ilona, a festő lánya.

– Páll Lajossal kapcsolatos személyes élményeit osztja meg a jelenlévőkkel Bagosi Zoltán műgyűjtő.