A SZIKRA GYŰJTEMÉNY

Gondolatok az első jászberényi képzőművészeti magángyűjtemény megnyitója alkalmából

Művészeti blog - Görög műtárgyA műtárgyak felhalmozása – figyelembe véve azok egyedi esztétikai értékeit és az általuk kiváltott műélvezet érzését – már az ókori görögöknél megkezdődött. A műtárgyak megrendelése és gyűjtése Európában, a reneszánsz korában volt a legerőteljesebb. A XV-XVII. század különös jelentőséggel bír ebből a szempontból, elsősorban az itáliai reneszánsz virágzása idején. Talán a legismertebb megrendelők, gyűjtők és művészetpártolók a Medici család tagjai voltak, nevüket megőrizte a „mecénás” és a „mecenatúra” kifejezés is, amelyet egy ügy nagyvonalú támogatása esetében használunk.

Művészeti blog - Keleti tűzzománcA magyar műgyűjtés is ezekben a századokban alakult ki, és elsősorban a történeti arisztokráciához, valamint a jómódú polgársághoz kapcsolódott. Több gyűjteményt fémjelez az Andrássyak, az Eszterházyak, a Széchenyiek gyűjtőszenvedélye, amelyekből olykor országos vagy kisebb múzeumok jöttek létre a nemzet szolgálatára. A nemesi családok gyűjtése mellett a tehetős polgárok is számos gyűjteményt hoztak létre a millenniumi időszakban és a két világháború között. Bár a történelem viharai megtépázták ezeket a gyűjteményeket, 1989 után újraindult a műtárgy-kereskedelem, mely lehetővé tette újabb magángyűjtemények kialakulását. Értékes bútorokból, porcelánokból, szőnyegekből, ötvös-munkákból, festményekből, szobrokból alakították ki műtárgy-együttesüket.

Művészeti blog - Hamza D. Ákos - KikötőbenJászberényben a műgyűjtésnek új lendületet adott a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria létrejötte 1995-ben, amely a város akkori szándéka és az adományozó Hamza D. Ákos akarata szerint szakmúzeumként, a Hamza-hagyaték bemutatása mellett a Jászsághoz, Jászberényhez kapcsolódó művészek alkotásait gyűjti és tárja a közönség elé. Már a kis múzeum nevében szereplő Jász Galéria elnevezés is előrevetítette egy jász képtár létrehozásának igényét, amely sajnos a mai napig nem valósult meg. Az ide kapcsolható művészek munkásságát elsősorban nem stílusjegyek, hanem a Jászsághoz tartozás kapcsolja össze, bemutatásuk azonban nagyon régi igény.

A Hamza Múzeum kapcsolatot teremtett a helyi gyűjtőkkel és kölcsönösen igyekeztek támogatni egymást. Szikra István számára, aki már korábban is érdeklődött a festészet iránt, új inspirációt jelentett az a tény, hogy a Jászsághoz kötődő művészek alkotásaiból nincs állandó kiállítás Jászberényben, sőt munkásságuk részletes feldolgozása is még várat magára. A Hamza Múzeum könyvsorozata igyekezett a hiányt pótolni, ám műtárgyakat a szűkös anyagiak miatt nem tudott beszerezni.

Művészeti blog - Bakky Sándor - Vitorlások (1964)Így Szikra István lett az a szenvedélyes gyűjtő, aki igyekezett azokat a műtárgyakat összegyűjteni, melyek a Jászság képzőművészetét jellemezhetik. E szándékával létrehozta a kistérség legnagyobb, legjellegzetesebb képzőművészeti gyűjteményét, a Szikra Gyűjteményt! E rövid bevezető nem teszi lehetővé, hogy részletezzük azt az eltökélt, értékmentő munkát, melyet Szikra István több mint egy évtized óta folytat azért, hogy a jászsági művek egy helyi gyűjteménybe kerüljenek és megtekinthesse az idelátogató. Művészetszeretete, szenvedélyes és kitartó munkája nyomán már több, mint 20 művésztől tartalmaz festményeket a gyűjteménye. A jelenlegi kiállításon nincs lehetőség a teljes gyűjtemény bemutatására, csak válogatást láthat a közönség. Mégis, ezzel jött létre az álom, és Jászberényben állandó kiállításon kerülhetnek bemutatásra a jászsági festők reprezentáns művei. Köszönjük!

B. Jánosi Gyöngyi nyugalmazott múzeumigazgató

Vélemény, hozzászólás?