A hónap műtárgya

2015. december

Makay József: Zagyva-híd télen

OLAJ, FAROST, 64×82 CM

Makay_Jozsef_Zagyva-hid_telen_of_64x82_levagott_kicsi.jpg


Makay József potré Makay József festőművész   (Jászberény, 1919. aug. 10. – Jászberény, 1979. nov. 10.) Jászberényben végezte általános és középiskolai tanulmányait. Rajztanára, Rácz Kálmán korán felfigyelt tehetségére és segítette. Makay, Rudnay Gyula jászberényi látogatásai alkalmával gyakran bemutatta munkáit a mesternek, akinek biztatására 1937-ben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára. Mestere Rudnay volt.

Szülővárosában rendezte első önálló kiállítását 1947-ben, s csatlakozott a már létrejött művészcsoporthoz, részt vett kiállításaikon. Tagja volt a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának és a Magyar Képzőművészeti Szövetségnek.

Impresszionista indíttatású festészetét az élet szinte minden jelensége inspirálta: a táj, az ember, a paraszti életforma, az ünnepnapok, hétköznapi élet pillanatai, állatok, növények. Foglalkozott történelmi témák feldolgozásával is, de különösen figyelemre méltóak figurális kompozíciói és érzelmi töltésű tájképei. Összetéveszthetetlen egyéni műveit biztos rajztudás, merész színhasználat és ecsetkezelés jellemzi.

A hónap műtárgyának választott ZAGYVA-HÍD TÉLEN az annyiszor megfestett, de mindig újat mutató jászberényi részletet ábrázolja.

A festményt december 1-jén, kedden, 17:00 órakor mutatja be Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Kamarazene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival és volt ismerőseivel.

Ezt követően a festmény december végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Makay József munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

 


 

<< 2015. november   2016. január>>