A hónap műtárgya

2015. január

Laki Ida: A tudás fája (Táltos-fa)

1993, OLAJ, FAROST, 80×70 CM

Laki Ida potré Laki Ida Jászjákóhalmán, 1921. január 10-én született. 1948-tól 1953-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, Pór Bertalan, Kmetty János, Barcsay Jenő és Szőnyi István voltak a mesterei. Pór Bertalan osztályában egy ideig tanársegédként működött. Tanulmányúton járt több kelet- és nyugat-európai országban.

A természeti látvány inspirációjára született képeit a kontúrokkal összefogott színfelületek dekorativitása jellemzi. 1977-ben kapcsolatba került a NYÁK (nyomtatott áramkör) lemezekkel, és megtalálta bennük azt a kifejezési formát melyet „Öröknaptár” sorozatának képeihez, és „A tudás fája” festmény megalkotásához is felhasznált. A kép úgy is felfogható, hogy a magyar népi kultúrában sokszor meg- és átfogalmazott „életfa” motívum kerül megjelenítésre, s az élet elképzelhetetlen a Nap és a Hold nélkül.
 
 
A festmény ünnepélyes bemutatójára és a 94 éves művésznő születésnapi köszöntésére 2015. január 13-án, 17.00 órakor kerül sor Galériánkban.

Az ünnepélyes bemutató programja:

  1. Kamarazene: Szikra Zsófia, hegedű, Tóth Emese, zongora
  2. A festményt bemutatja: Czuk Ferenc, Podmaniczky díjas festő-restaurátor
  3. Laki Ida születésnapi köszöntése
  4. Kötetlen beszélgetés Laki Ida festőművésszel, pályájáról, alkotásairól

Ezt követően a festmény január végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Laki Ida munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?