A hónap műtárgya

2016. október

Sáros András: Korcsolyázók

olaj-vászon, 50×70 CM

saros_andras_korcsolyazok_ov_50x70_cm_kicsi


saros-andras-230x300 Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18 – Jászberény 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től a budapesti Ipar-művészeti Iskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1976-ig a Jászberényi Tanító-képző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.” Olajképei, akvarelljei és temperái rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain.

Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészetet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

Október hónap műtárgyaként a „KORCSOLYÁZÓK (olaj, vászon 50×70 cm)” című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt október 4-én, kedden 17:00 órakor mutatja be Sáros László György DLA Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Sáros László György DLA Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival, Sáros Katalinnal, Sáros András Miklós Munkácsy-díjas grafikus művésszel, és menyével, Tenkács Márta okl. építészmérnökkel.

Ezt követően a festmény október végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2016. szeptember 2016. november>>