A hónap műtárgya

2017. július

Gecse Árpád: Cigánylány

olaj-vászon, 68×55 CM, 1933.

615-Gecse-Arpad-Ciganylany-ov-68x55-cm_1933_kicsi


 

Gecse Árpád (Alattyán, 1900. július 11. – Alattyán, 1999. január 22.) a Jászság festője.

Nemesi családban született (felmenői eredetileg Abaúj vármegyében voltak kisbirtokosok). Először katonai pályára készült, de tanulmányait a Bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémián nem fejezte be. 1919. és 1924. között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei Rudnay Gyula és Balló Ede voltak. A főiskola után rendszeresen a Jászapáti Művésztelepen dolgozott Bosznay István és Vágó Pál tanítványaként. Járt Ausztriában, Olaszországban; művészi tudását 1925-ben Velencében Vicenzo de Stefani mester mellett fejlesztette tovább.1927-től a Szolnoki Művésztelep tagjaként dolgozott együtt Fényes Adolffal és Zádor Istvánnal. Kis faluját tiszta szívéből szerette, ragaszkodott a családi fészekhez, örökre hű maradt a Jászsághoz; az alföldi táj, és az alföldi emberek szerelmese volt. Élete végéig itt élt és dolgozott, számos köztéri alkotás őrzi emlékét. A felújított emlékházban pedig megtekinthetjük a Jászsághoz kötődő művészeti hagyatékát.

1500 alkotásáról tudunk, amelyből csaknem 1400 szerte az országban és a világban múzeumokban (Magyar Nemzeti Galéria, Damjanich János Múzeum, Jász Múzeum, Hamza Múzeum, Szikra Galéria), intézményeknél (Jászsági önkormányzatok, Művelődési Házak) és műgyűjtőknél őrzik emlékét.

Július hónap műtárgyaként CIGÁNYLÁNY című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt július 4-én, kedden 17:00 órakor mutatja be Metykó Béla helytörténeti kutató.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Metykó Béla helytörténeti kutató
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény július végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Gecse Árpád munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

 << 2017. június  2017. augusztus>>