A hónap műtárgya

2018. július

Gecse Árpád: Teknővájó cigány család

olaj-vászon, 68×55 CM

Gecse_Arpad_Teknovajo_ciganycsalad_ov_68x55_kicsi

 

Gecse Árpád (Alattyán, 1900. július 11. – Alattyán, 1999. január 22.) festőművész, szobrászművész, a Jászság festője. Nemesi családban született, felmenői eredetileg Abaúj vármegyében voltak kisbirtokosok.

Először katonai pályára készült, de tanulmányait a Bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémián nem fejezte be. 1919. és 1924. között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei Rudnay Gyula és Balló Ede voltak. A főiskola után rendszeresen a Jászapáti Művésztelepen dolgozott Bosznay István és Vágó Pál tanítványaként. Járt Ausztriában, Olaszországban; művészi tudását 1925-ben Velencében Vicenzo de Stefani mester mellett fejlesztette tovább. 1927-től a Szolnoki Művésztelep tagjaként dolgozott együtt Fényes Adolffal és Zádor Istvánnal. Oltárképeket festett a jászberényi Szentkúti templomnak. 

1930-ban megnősült és szülőfalujába költözött. Élete végéig itt élt és dolgozott, számos köztéri alkotás is őrzi emlékét. A Jászságot, a jászsági embereket festette művészete minden korszakában. A látvány természethű megjelenítésén alapuló művészetében hol a figurális, hol a plein air felé hajló megoldások erősödnek.

1500 alkotásáról tudunk, amelyből csaknem 1400 szerte az országban és a világban múzeumokban (Magyar Nemzeti Galéria, Damjanich János Múzeum, Jász Múzeum, Hamza Múzeum, Szikra Galéria), intézményeknél (Jászsági önkormányzatok, Művelődési Házak) és műgyűjtőknél őrzik emlékét.

Július hónap műtárgyaként TEKNŐVÁJÓ CIGÁNY CSALÁD című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt július 3-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Metykó Béla helytörténész.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Metykó Béla helytörténész
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól az érdeklődőkkel, művészetének kedvelőivel

Ezt követően a festmény július végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Gecse Árpád munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2018. június 2018. augusztus>>