IDŐSZAKI kiállítások sorozat

Gyalai Béla festőművész kiállítása

2017. NOVEMBER 14 – DECEMBER 12-IG A SZIKRA GALÉRIÁBAN

Megnyitó: Szikra Galéria, 2017. november 14. (kedd), 17 óra

A kiállítást megnyitja KRISKÓ JÁNOS főiskolai docens

Közreműködik SIRKÓ LÁSZLÓ  színművész,

a Kecskeméti Katona József Színház örökös tagja

és

SZABÓ SÁNDOR tárogatóművész


Gyalai Béla Tiszavárkonyon született 1951-ben. Tanulmányait a Szegedi Tanárképző Főiskolán végezte, ahol Fischer Ernő és Dér István voltak a mesterei.

Tiszakécskén él, önálló műterem-galériát tart fent. Az itt kiállított olajfestmények, aquarellek és pasztellképek néprajzi értékeket is bemutató, hangulatos ókécskei környezetben találhatók. Nemzetközi művésztelepet vezet.

Figurális kompozíciókat készít, szürrealista felfogásban, vegyes technikák felhasználásával. A sokszorosító grafikának is jeles művelője.

Tagja a Magyar Festők Társaságának, a Magyar Képzőművészek Országos Egyesületének, az Altamira és a Műhely művészeti egyesületeknek.

Az 1978. óta rendszeresen kiállító művész alkotásait az érdeklődők láthatták – a teljesség igénye nélkül – Budapesten, Kecskeméten, Cegléden, Szolnokon, Orosházán, Tiszakécskén, Ausztriában (Salzburg, Bécs, Innsbruck), Németországban (Lübbecke), Japánban (Kagoshima Országos Kiállítások), Olaszországban (Brescia), Romániában (Nagybánya).

Munkássága elismeréseként számos díjat is magáénak mondhat.

… és végül Gyalai Béla ars poetica-ja:

„A festészet életem nélkülözhetetlen része. Ezen keresztül kommunikálok a világgal, önmagammal, teremtek kapcsolatot a múlttal. A rend és a harmóniateremtés eszköze. Úgy gondolom az indíttatás mindenképpen ebből a belső vágyból fakad.

Nekem a festészet mindenképpen mágia, varázslás. Mindegy, hogy honnan indítok, a látványból, vagy úgymond belső asszociációkból. Egyszerre vagyok kint és bent, fent és lent (egyszerre anyag és transzcendens). A lényeg, hogy ebben az egész ŐSI JÁTÉKBAN csak az alázatos eszköz, szereplő vagyok – tapasztalatom szerint.”


Gyalai_kiallitas_meghivo