A hónap műtárgya

2018. október

Sáros András: Téli Zagyva

olaj-farost, 50×70 CM

Saros_Andras_Teli_Zagyva_of_50x70_kicsi

 

Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény, 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től a budapesti Ipar-művészeti Iskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1976-ig a Jászberényi Tanító-képző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.” Olajképei, akvarelljei és temperái rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain. Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

A hónap műtárgyának választott TÉLI ZAGYVA című festmény is a fenti nyilatkozatában említett színekkel, árnyalatokkal készült. Mint Sáros András festészetének egyik megkapó darabját ajánljuk az érdeklődőknek.

A festményt október 2-án, kedden 17:00 órakor mutatja be a festőművész fia, Sáros László György DLA Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei
  2. A festményt bemutatja: Sáros László György, a festőművész fia
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész életéről, pályájáról, alkotásairól a jelenlévő családtagokkal, az érdeklődőkkel, művészetének kedvelőivel

Ezt követően a festmény október végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2018. szeptember 2018. november>>