A hónap műtárgya

2016. május

Baranyó Sándor: Tanyák

olaj-farost, 70×100 CM

598-Baranyo-Sandor-Tanyak-of-70x100-cm-kicsi


Baranyo-Sandor-foto-mediatarba Baranyó Sándor (Szolnok, 1920.december 3. – 2001.április 25.) magyar festőművész. Tanulmányait 1939. és 1945. között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte. Szőnyi István növendéke, később tanársegéde volt. 1945-től 1951-ig Szolnokon élt és alkotott, majd 1951-től 1957-ig Budapesten művészetpedagógiával foglalkozott.  1957-ben Budapestről visszatért Szolnokra, ahol a kolónián műtermet biztosítottak számára. Az alkotó munka mellett hosszú évekig a helyi középiskolákban oktatott rajzot és művészettörténetet. Haláláig megszakítás nélkül a Szolnoki Művésztelep meghatározó festőegyénisége volt.

Ars poeticája: a természeti látványt vásznain látomássá fokozni. A műnek – Baranyó hitvallása szerint – a természetből kell elindulnia. A valós élményanyag azonban nem jelenthet naturalizmust, hanem a személyiség jellegzetességein átszűrődve egy új élményt adó képpé kell alakulnia. Egy új minőséggé, ami nem a természet szolgai másolása, hanem annak felmagasztosított összefoglalása.

Baranyó képeit nézve megjelenik előttünk a Tisza és a Zagyva folyók vidéke. Az Alföld év– és napszakváltozásaival, flórájával. Vöröslő naplementéivel, derengő hajnalaival, ködös téli estéivel. Látjuk a kapáló asszonyok, munkába indulók, a parton pecázók, beszélgetők színes foltjait, a tanyákat, falusi utcák fehérlő házfalait, árnyas udvarait. Színekké és hangulattá érlelődik vásznain a Tisza befagyott víztükre, a téli szolnoki Tabán, mint ahogy egy virágba boruló gesztenyefa, almafa, cseresznyefa vagy néhány sárgálló napraforgó. Alkotásai szuggesztivitását intenzív színeivel, sokszor relief hatással kezelt festékfelhordásával éri el. Baranyó művészete vállalja és őrzi a klasszikus festői hagyományokat.

Muráliával csak ritka alkalommal próbálkozott. 40 négyzetméteres mozaik faliképe látható Szegeden, tűzzománc alkotásai Jászapátiban, Nagykörűben. Műtermes házának külső falára készített „Sétálók” című (300 cm x 240 cm) mozaik képe újra összeállítva a Damjanich Múzeumban tekinthető meg.

Számos európai országban járt tanulmányúton. Műveit egyéni és válogatott csoportos kiállításokon láthatták az érdeklődők Szolnoktól Budapesten, Párizson, Münchenen és Finnországon át, egészen Japánig.

Alkotásai közgyűjteményekben is megtalálhatók.

Ezen az estén Baranyó Sándor: TANYÁK című alkotása kerül a közönség elé.

A festményt május 3-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője
  3. Kötetlen beszélgetés Baranyó Sándor művészetéről, pályájáról, alkotásairól a család tagjaival, művészetének kedvelőivel és a munkássága iránt érdeklődőkkel.

Ezt követően a festmény május végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.


 

<< 2016. április2016. június>>