A hónap műtárgya

2023. november

Sáros András: Napos téli utca

 olaj-farost 50×70 cm; 1963.

   

Ezzel a rendezvénnyel emlékezünk a festőművész halálának 40. évfordulójára

Saros_Andras_Napos_teli_utca_of_50x70_1963_kicsi


 

Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény, 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től az Iparművészeti Főiskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1968-tól 1976-ig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott nyugdíjazásáig.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.”

Egyszerű, nem túl széles színskálát használt, nincs éles különbség akvarell- és olajfestményei között. Utóbbiakon is őrzi az oldott frissességet. Alkotásai rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain. Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészetet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

November hónap műtárgyaként NAPOS TÉLI UTCA c. festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt november 8-án, szerdán 17:00 órakor dr. Egri Mária művészettörténész mutatja be. 

A rendezvény programja:

  1. Zene:Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: dr. Egri Mária
  3. Kötetlen beszélgetés a családtagokkal és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény november végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2023. október 2023. december>>