A hónap műtárgya

2021. május

B. Simon Ferenc: Csoma-kert

olaj-karton, 41×52 CM

             

B. Simon Ferenc - Csoma-kert_kicsi


 

B. (bethlenfalvi) Simon Ferenc (Jászberény, 1906. május – Miskolc, 1955. november) erdélyi származású festő, református lelkész családba született. Már a gimnáziumi évek alatt is festegetett és rajzolgatott. A gimnázium befejezése után több alkalommal is dolgozott a Szolnoki és a Kecskeméti Művésztelepen. 1928-tól 1933-ig folytatott tanulmányokat a Képzőművészeti Főiskolán Csók István, Kandó László és Lyka Károly növendékeként. Rendszeresen közölte munkáit az Ugar című folyóirat.

A frontszolgálat alatt – a kitüntető oklevelek rajzolása mellett –, lehetősége nyílt festeni és itt készültek levelezőlapokra rajzolt egyedi karikatúrái is. 1944-ben megszökött a hadifogságból, 1945. májusáig Ausztriában élt. Pásztó, Szarvas, Budapest, Emőd után Sályba költözött, ahol rajztanárként dolgozott. Majd ugyanezt a munkát végezte Mezőkövesden 1952-től 1955-ig.

Tagja volt a Jászberényi Nyolcak csoportjának, akikkel rendszeresen kiállított. 1941-től a Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége is tagjai sorában tudhatta.

Volt, hogy szinte évente jelentkezett munkáival tárlatokon, többek között 1941. szeptemberében Budapesten, a Műbarátban megrendezett „A jászsági festőművészek jászberényi csoportjának kiállítása” rendezvényen. Erről a Szépművészet 1942. évfolyamának 282. oldalán olvashatunk: „……… Simon Ferenc az alig érzékelhető táj-hangulatok pillanatnyi megrögzítésében ér el leheletfinom, poétikus hatásokat. Egyik-másik, jobban sikerült vízfestményén könnyed, játékos, japános hangulatokat tud felidézni.”

Festészete mellett kiemelkedőek – ha nem kiemelkedőbbek – politikai karikatúrái, de tájképekkel, aktokkal és portréfestészettel is próbálkozott. Festészete az expresszionizmus és az impresszionizmus jegyeit is magán viselte.

A hónap műtárgyaként CSOMA-KERT c. festményét mutatjuk be.

A pandémia miatt az alkotás bemutatása az online térben történik, személyes találkozásra sajnos nem kerül sor.


 

<< 2021. április 2021. június>>