A hónap műtárgya

2015. október

Sáros András: „az utolsó kép…”

(OLAJ, FAROST 50X60CM; 1983.)

Saros_Andras_az_utolso_kep


saros-andras-230x300 Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től a budapesti Iparművészeti Iskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1976-ig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.” Olajképei, akvarelljei és temperái rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain.

A hónap műtárgya „AZ UTOLSÓ KÉP…” 1983. (olaj, farost 50×60 cm). A művész fia, Sáros László György így ír a képről: „Ez a kép Édesapánk utolsó festménye. Már nem szignálta. Nekem, egyfajta sűrítésként benne van – bár lehet, hogy csak belelátom – mindaz, ami festészetére jellemző volt. De azt is lehet mondani, hogy egy sajátos, búcsúzó összegzés.”

Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

A festményt október 8-án, csütörtökön 17:00 órakor mutatja be a művész fia, Sáros László György DLA Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja

A bemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Sáros László György DLA Ybl-díjas építész
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól,  mindennapjairól a család tagjaival, Sáros Katalinnal, Sáros András Miklós Munkácsy-díjas grafikus művésszel, és menyével, Tenkács Márta okl. építészmérnökkel.

Ezt követően a festmény október végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

Vélemény, hozzászólás?