A hónap műtárgya

2015. május

Rudnay Gyula: Asztaltársaság a szabadban

ÉV NÉLKÜL;  OLAJ, VÁSZON; 40,5×50,5 CM

Rudnay Gyula - Asztaltársaság a szabadban - ov - 40,5x50,5 cm


Rudnay Gyula Rudnay Gyula (Pelsőc, 1878. január 9 – Budapest, 1957. január 4.), aki rokonsága révén Jászberényhez is kötődött, jellegzetes és elismert alakja volt mind a háború előtti, mind a háború utáni magyar képzőművészeti életnek.

Hazai és külföldi tanulmányai, tanulmányútjai és nyári munkálkodásai Nagybányán számos külföldi szakmai sikert és díjat is hoztak számára. Festészetét több stílusirányzat is áthatja. Egyaránt merít a nemzeti romantika, a realizmus és Nagybánya hagyományaiból.

Művészi tevékenysége mellett több művésztelepet is létrehozott, működtetett, s évtizedekig a Képzőművészeti Akadémia meghatározó tanáregyénisége volt. Itt is támogatta a jászberényi festőművészek művészi kibontakozását.

Az ASZTALTÁRSASÁG A SZABADBAN c. olajfestmény sokunk számára kedvelt, s a magyar festészetben számtalanszor megjelenő témát dolgoz fel: élvezetes  evés-ivás és beszélgetés a szabad ég alatt, a  csodás, megújuló természetben. Hazafias gondolatokat indít el  bennünk a képen katonai egyenruhában látható alakok jelenléte. A megterített asztalt és a figurákat, balról-jobbról mintegy átöleli két erőteljes, lombosodó fa, s a kompozíció hátterét csodás, idillikus hegyvidéki táj zárja le, benne a Rudnaynál sokszor megjelenő  oszlopos, timpanonos antik épülettel.

 Az érdeklődők a Rudnay – életmű egyik  jeles darabjával ismerkedhetnek meg.

A festményt május 11-én, hétfőn 17:00 órakor mutatja be a Galéria tulajdonosa, Szikra István.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Szikra István galéria tulajdonos
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival, közöttük Halasy Zsuzsannával, Rudnay Gyula dédunokájával.

Ezt követően a festmény május végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Rudnay Gyula munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?