A hónap műtárgya

2019. március

Benke László: Parti házak

olaj-farost, 57×75 CM

Benke_Laszlo_Parti_hazak_en_of_57x75_cm_kicsi

 

Benke László (Jászberény, 1903. június 6. – Jászberény, 1983. szeptember 28.) táblakép- és templomfestő, restaurátor; különleges alakja volt a Jászság képzőművészetének.

Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd 1934-ben az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett, ahol mesterei Sándor Béla, Szentiványi Gyula, Haranghy Jenő, Udvardy Béla, Stein János voltak. 1933-ban végigjárta Olaszországot, ahol a templomok falfestésének fresco és secco technikáit tanulmányozta. A díszítőfestő munkái mellett számtalan táblaképet is festett, melyekre a naturalizmus, a realizmus és az impresszionizmus is hatással voltak.  

Tagja volt az 1936-ban megalakult Jászberényi Nyolcak csoportjának. 1944-45-ben a helyi gimnázium rajztanáraként dolgozott. 1952-től rendszeresen vett részt a Szolnok megyei téli és nyári tárlatokon. 1977-ben volt első önálló kiállítása.

Táblaképein főleg a Jászság tájait, tanyavilágát jelenítette meg. Kitűnő portrékat is készített. 1933-ban kapott elsőként templom-restaurálási megbízást (Jászberény, Szentkuti templom), melyet később több is követett, elsősorban az egri érsekség területén. (Jászberényben   pl. Főtemplom, Szentkúti templom, a Rozália kápolna,  Hajtai kápolna, Négyszállási Kápolna, Homoki templom, Pórtelek őrzi keze munkáját, fresko és al secco falfestményeit.) Több, mint 60 templom számára készített oltárképeket, oldalfalakra és a mennyezetre freskókat, a kiegészítő falfelületekre különböző díszítményeket.

Sok alkotása közgyűjteményekben, közintézményekben is megtekinthető. 

Március hónap műtárgyaként PARTI HÁZAK című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt március 5-én, kedden 17:00 órakor  a festő fia, ifj. Benke László mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola 
  2. A festményt bemutatja: ifj. Benke László
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a családtagokkal és a jelenlévő képzőművészetkedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Benke László munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből. 


 

<< 2019. február 2019. április>>