A hónap műtárgya

2019. szeptember

Vuics István: Régi kőhíd Jászberény

olaj-farost, 60×80 CM

             

Vuics_Istvan_Regi_kohíd_Jaszbereny_ov_60x80

 

Vuics István bunyevác származású festőművész (Tataháza, 1912. szeptember 27 – Baja, 2001. szeptember 5. ), élete jelentős részét Jászberényben töltötte. 1932-ben népiskolai tanítói oklevelet szerzett. 1937-41-ig a MKF-n Benkhard Ágost mellett, majd Boldizsár István alakrajzi és festészeti osztályán tanult, akinek később tanársegédje lett. A főiskolai évek alatt egy nyarat a Nagybányai Művésztelepen töltött.

1945-ben tanári oklevelet kapott. 1948-76. között, nyugdíjba vonulásáig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola rajztanára volt. A pedagógusi pálya mellett rendszeresen kiállított, főképp Szolnokon és a közép-magyarországi képzőművészek kecskeméti és bajai tárlatain. Tagja volt a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapjának (1964.) és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. Kedvelt témái: Baja környéki Dunaágak, a Sugovica, a Jászság, a Zagyva- és Tisza part vizei, csalitosok, Zagyva-parti utcák, a környező tanyák világa.

Realista festészetében a színharmóniát igyekezte kompozíciós rendbe foglalni; a fény, a tükröződés, a szűrt fény színmódosító szerepe, az új színrelációk együttes alkalmazása érdekelte mint művészi feladat. A leegyszerűsített formák, a lényegre szorítkozó kompozíció, a nagyvonalú ecsetkezelés jellemzi festészetét. Minden műfajban festett: különösen tájképei, csendéletei, zsánerképei és figurális kompozíciói izgalmasak.

Városunkban, volt lakóházán emléktábla őrzi Vuics István emlékét.

Szeptember hónap műtárgyaként RÉGI KŐHÍD JÁSZBERÉNY című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményeket szeptember 3-án, kedden 17:00 órakor  Velkeiné Pócz Ilona festőművész, művésztanár mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Velkeiné Pócz Ilona
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény szeptember végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Vuics István munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2019. augusztus 2019. október>>