A hónap műtárgya

2021. október

Sáros András: Tokaji utca

tempera-farost, 60×50 CM

             

Saros_Andras_Tokaji_utca_temp.farost_60x50_kicsi


 

Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény, 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től az Iparművészeti Főiskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1968-tól 1976-ig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott nyugdíjazásáig.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.”

Egyszerű, nem túl széles színskálát használt, nincs éles különbség akvarell- és olajfestményei között. Utóbbiakon is őrzi az oldott frissességet.

Alkotásai rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain. Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészetet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

Október hónap műtárgyaként TOKAJI UTCA című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt október 6-án, szerdán 17:00 órakor a művész fia,  Sáros László DLA c. egyetemi tanár, Ybl-díjas építész, az Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Dr. Réz Lóránt orgonaművész, a Palotásy János Zeneiskola igazgatója, valamint növendékei Csegény Hanga (zongora) és Kocsis Zsófia (oboa).
  2. A festményt bemutatja: Sáros László
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival, Sáros Katalinnal, Sáros András Miklós Munkácsy-díjas grafikus művésszel és menyével, Tenkács Márta okl. építészmérnökkel.

Ezt követően a festmény október végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2021. szeptember 2021. november>>