A hónap műtárgya

2021. április

Thorma János: Ülő nő

olaj-vászon, 60,5×74,5 CM

             

Thorma_Janos_Ulo_no_ov_60,5x74,5_1930.korul_kicsi

 

Thorma János (Kiskunhalas, 1870.04.24. – Nagybánya, 1937.12.05.) magyar festő, a Nagybányai Művésztelep alapítója és egyik jellegzetes mestere. 1871. és 1884. között Jászberényben élt és a helyi gimnázium diákja volt.

A Jászberényben felnövő Thorma János alig tizenhat éves, amikor elhatározza, festő lesz. Döntésében családja is, valamint a festőpályán az élete végéig hű barátot, Réti Istvánt is elindító nagybányai gimnáziumi rajztanár, Horváth Henrik segítette.

A gimnázium befejezése után 1887-ben Székely Bertalan növendékeként a budapesti Mintarajz tanodába iratkozott be, majd bécsi, müncheni, párizsi tanulmányokat folytatott. Münchenbe, Hollósy magániskolájába indult 1888 végén, ahonnan 1891-ben először a Julian Akadémiára, a következő években pedig több alkalommal Párizsba, Hollandiába, Spanyolországba utazott. A müncheni, párizsi, madridi időszakban asszimilálta a francia romantikus realizmus és naturalizmus művészetszemléletét, Courbet és Millet, valamint Jules Bastien-Lepage és Pascal Dagnan-Bouveret, Pierre Puvis de Chavannes művészeti hatását, illetve az érzelmi és szellemi feszültség erőteljes kontrasztjait Rembrandt, Frans Hals, El Greco,Ribera és Velazquez munkásságában.

1892-ben festette első jelentős képét, a Szenvedőket. A kép jól példázza a fiatal Thorma finom naturalizmusát. A millenniumi kiállításra festette fő művét, a rendkívüli alapossággal készült Aradi vértanúkat, amelyet témája miatt nem engedtek bemutatni.

1902. után a nagybányai iskola tanára, majd 1919-t követően a művésztelep vezetője volt.

Hatalmas vásznon az 1848-as forradalmat ábrázolta Talpra magyar! című, évtizedeken át festett művén.

1919. után Nagybányán főként tájképeket és aktkompozíciókat festett. Thorma naturalista iskolázottsággal rendelkező, de romantikus vérmérsékletű művész volt. A plein air inkább csak későbbi korszakában érdekelte.

Életművén több stílusirány követhető nyomon: a naturalizmus, a történelmi festészet, a romantikus realizmus és a sajátos nagybányai posztimpresszionizmus.

A hónap műtárgyaként ÜLŐ NŐ c. festményét mutatjuk be.

A pandémia miatt az alkotás bemutatása az online térben történik, személyes találkozásra sajnos nem kerül sor.


 

<< 2021. március 2021. május>>