A hónap műtárgya

2019. február

Laki Ida: Liliomos csendélet

olaj-farost, 50×60 CM

Laki_Ida_Liliomos_csendelet_of_50x60_cm_kicsi

 

 

Laki Ida (Jászjákóhalma,1921. január 11 – Budapest, 2015. július 25.) festő, 1948-tól 1953-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanult, Pór Bertalan, Kmettyi János, Barcsay Jenő és Szőnyi István voltak a mesterei. Pór Bertalan osztályában egy ideig tanársegédként működött. Tanulmányúton járt több kelet- és nyugat-európai  (Olaszország, Franciaország) országban.

A természeti látvány inspirációjára született képeit a kontúrokkal összefogott színfelületek dekorativitása jellemzi. 1977-ben kapcsolatba került a NYÁK (nyomtatott áramkör) lemezekkel és megtalálta bennük azt a kifejezési formát, melyet „Öröknaptár” sorozatának képeihez és „A tudás fája” festmény megalkotásához is felhasznált.

Hazai egyéni és csoportos tárlatokon mutatta be munkáit. Gyűjteményes kiállítása Budapesten, a Fényes Adolf Teremben volt 1962-ben és 1969-ben. Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Jász Múzeumban, a szolnoki Damjanich János Múzeumban és a debreceni Déri Múzeumban. Szülőfaluja helytörténeti múzeuma állandó kiállításon mutatja be alkotásait, díszpolgári címmel és a Jászjákóhalmáért kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

Február hónap műtárgyaként LILIOMOS CSENDÉLET című alkotását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt február 12-én, kedden 17:00 órakor  Varga József Zsolt Barcsay-díjas festőművész mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola 
  2. A festményt bemutatja: Varga József Zsolt
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a jelenlévő képzőművészetkedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény február végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Laki Ida munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2019. január 2019. március>>