A hónap műtárgya

2015. augusztus

Rácz Kálmán: Zagyva kishíd

(OLAJ, VÁSZON; 60×80 CM)

racz-kalman-230x300 Rácz Kálmán (Lengyeltóti, 1908. szeptember 27 – Rákospalota, 1994.) festőművész személye, szervező és művészi tevékenysége különösen fontos és számon tartott  a jászsági képzőművészet történetében.

1933-ban került az jászberényi Magyar Királyi József Nádor (ma Lehel vezér) Gimnáziumba rajztanárként, itt vette nőül Beleznay Annát ( Jb. Szentlélek u. 1).

Kezdeményezte a helyi művészek bevonásával a Jászberényi Nyolcak művész-csoport megalakítását. 1936-ban létrejött a csoport és ezt követően Rácz Kálmán  szervezte a helyi, és fővárosi kiállításaikat. Így szerepelhettek a Műcsarnok Tavaszi Tárlatán, és a Nemzeti Szalon Tavaszi Kiállításain. Az általuk rendezett számos jászberényi kiállítás pedig  hozzájárult a művészet iránti fogékonyság alakításához, valamint egy újabb festőgeneráció létrejöttéhez, csak úgy, mint mesterének, Rudnay Gyulának  a segítő támogatása.

Sajnos 1945-ben elhagyta Jászberényt és Budapestre költözött, azonban számos jászberényi látkép, csendélet őrzi itt-tartózkodása emlékét.

A Hónap Műtárgya is egy helyi témát dolgoz fel. A ” Zagyva kishíddal ” c. olajfestménye a város egyik „festői” részéről szól, a Zagyváról és a rajta átívelő kis fahídról, valószínűleg a Külső Zúgó környékén. Bár Rácz Kálmán művészetére  a naturalizmus, realizmus jellemző, e képén tetten érjük a francia impresszionisták hatását is. Klasszikus komponálási elvek mellett a formák oldott, foltszerű megjelenítésével a vízfelület villódzását, a fény-árnyék hatásokat megragadó előadásmód közvetíti számunkra a folyópart igazi hangulatát.

Racz_Kalman_Zagyva_kishid_60x80_kicsi

 

A festményt augusztus 4-én, kedden 17:00 órakor mutatja be a Rácz Gábor iparművész, Rácz Kálmán fia.

Ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. Rácz Kálmánt és alkotását bemutatja: Rácz Gábor iparművész, Rácz Kálmán fia
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival.

Ezt követően a festmény augusztus végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Rácz Kálmán munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?