A hónap műtárgya

2015. szeptember

Vuics István : Kazlak

(OLAJ,VÁSZON 60×80 CM)

vuics-istvan-230x300 Vuics István festőművész   (Tataháza, 1912. szept. 27 – Baja, 2001. szept. 5 ) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, művésztársai között egyéni látásmódjával és előadásmódjával markáns alakja a jászsági művészetnek.  Festészetében is nyomon követhetjük a táj iránti vonzódását érdeklődését. Számos képén láthatjuk a Jászberény környéki kis facsoportokat, folyópartokat, csalitosokat, a tanyákat és az ott élő embereket. A város utcái,épületei korabeli hangulatot idéznek.

A képzőművészeti Főiskolán Benkhard Ágost, majd Boldizsár István voltak mesterei, később ő maga is tanársegédként dolgozott itt. 1948-ban nevezték ki a Jászberényi Tanítóképző Főiskola tanárává, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Tagja volt a Művészeti Alapnak. s számos országos és megyei, helyi tárlaton mutatta be munkáit.

Festészete a realizmus jegyében bontakozott ki, szigorú kompozíciós elvek mellett születtek művei. Törekedett a formák leegyszerűsítésére, a színharmóniák kiemelésére. a táj szépségének megragadására, az emberi érzelmek megjelenítésére. Nagyvonalú ecsetkezelés jellemzi olajfestményeit és  akvarelljei is  mesteri előadásmóddal nyújtanak élményt a nézőnek.

A „KAZLAK” c.(60x80cm.) olajfestményén az aratás utáni tarlót, és a szalmakazlakat választotta témául, megidézve a meleg nyári hangulatot és a jelen lévő szemlélődő emberekben a jól végzett munka érzését.

Több műve is foglalkozik az aratással, mint egyik legfontosabb mezőgazdasági munkával, szinte utalva a búza,  a kenyér, az  élet feltételének megteremtésére. és az ezzel járó küzdelmes, de felemelő munkára.

Városunkban, volt lakóházán emléktábla őrzi Vuics István emlékét.

 

vuics

 

A festményt szeptember 8-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Telek Béla festőművész, művésztanár.

Ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. Vuics Istvánt  és alkotását bemutatja: Telek Béla festőművész, művésztanár.
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival, Leirer Józsefné, Júlia a festő unokatestvérével és Leirer Józseffel.

Ezt követően a festmény szeptember végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Vuics István munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

 

<< 2015. augusztus   2015. október >>

Vélemény, hozzászólás?