A hónap műtárgya

2022. december

Thorma János: Nagybánya télen háttérben az István toronnyal (olaj-vászon 60×76 cm) és Thormáné Kis Margit: Nagybányai erdő (97×77 cm)

   

Ezzel is emlékezünk a festő halálának 85., felesége halálának 45. évfordulójára.

Thorma_Janos_Nagybanya_telen_hatterben_az_Istvan_toronnyal_ov_60x76_kicsi

Thormane_Kis_Margit_Nagybanyai_erdo_92x77 cm_kicsi


 

THORMA JÁNOS (Kiskunhalas, 1870.04.24. – Nagybánya, 1937.12.05.) magyar festő, a Nagybányai Művésztelep alapítója és egyik jellegzetes mestere. 1871. és 1884. között Jászberényben élt és a helyi gimnázium diákja volt.

A gimnázium befejezése után 1887-ben Székely Bertalan növendékeként a budapesti Mintarajz tanodába iratkozott be, majd bécsi, müncheni, párizsi tanulmányokat folytatott. Münchenbe, Hollósy magániskolájába indult 1888 végén, ahonnan 1891-ben először a Julian Akadémiára, a következő években pedig több alkalommal Párizsba, Hollandiába, Spanyolországba utazott. A müncheni, párizsi, madridi időszakban asszimilálta a francia romantikus realizmus és naturalizmus művészetszemléletét, Courbet és Millet, valamint Jules Bastien-Lepage és Pascal Dagnan-Bouveret, Pierre Puvis de Chavannes művészeti hatását, illetve az érzelmi és szellemi feszültség erőteljes kontrasztjait Rembrandt, Frans Hals, El Greco,Ribera és Velazquez munkásságában.

1892-ben festette első jelentős képét, a Szenvedőket. A kép jól példázza a fiatal Thorma finom naturalizmusát. A millenniumi kiállításra festette fő művét, a rendkívüli alapossággal készült Aradi vértanúkat, amelyet témája miatt nem engedtek bemutatni.

  1. után a nagybányai iskola tanára, majd 1919-t követően a művésztelep vezetője volt.
  2. után Nagybányán főként tájképeket és aktkompozíciókat festett. A plein air inkább csak későbbi korszakában érdekelte.

Életművén több stílusirány követhető nyomon: a naturalizmus, a történelmi festészet, a romantikus realizmus és a sajátos nagybányai posztimpresszionizmus.

 

THORMÁNÉ KIS MARGIT (Eger, 1901. július 8 — Nagybánya, 1977. december 24.) magyar festőnő. Születése után hamarosan Erdélybe került szüleivel együtt. Eredetileg tanítóképzőt végzett, majd 1924-ben Nagybányára ment, ahol Thorma Jánostól tanult festeni. Mestere, aki egyben távoli rokona is volt, 1929-ben feleségül vette.

1924-ben beiratkozott a Szabadiskolába, de 1926-tól kezdett igazán komolyan festeni és fejlődni. Thorma János szoktatta rendszeres munkára, szigorúan korrigálta.

Gyarapodott festői tudása, gyakran bejárt az iskolába, a férjén kívül másoktól is kapott korrektúrákat. Kialakult önálló munkássága, kritikai készsége. Eleinte a pasztellel boldogult könnyebben, később az olajfestésbe is beletanult. Nagybányán, Szatmáron, Kolozsváron állított ki; képei sikert arattak, meg is vásárolták azokat.

Rajzolási és festési tanulmányokat kizárólag Nagybányán folytatott; Budapesten is csak 1937. után, férje halálát követően állított ki.

Alakos tájképeket, csendéleteket, arcképeket alkotott. Nagyon szeretett és tudott is arcképeket rajzolni, festeni.

A második világháború után már egyre kevesebbet dolgozott, de élete végéig a nagybányai műteremben lakott.

Művei több erdélyi és hazai köz- és magángyűjteményben megtalálhatók.

2022. novembertől átmenetileg nem tartunk rendezvényeket a Szikra Galériában. Szeretnénk azonban továbbra is egy-egy festményt bemutatni minden hónapban, ezért ezt online tesszük meg addig, amíg ismét személyesen fogadhatjuk az érdeklődőket.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Thorma János munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2022. november 2023. január>>