A hónap műtárgya

2020. február

Gy. Riba János: Csúszkálók

olaj-vászon, 60×80 CM

             

A Szikra Galéria ezzel a rendezvénnyel emlékezik Gy. Riba János születésének 115. évfordulójára.

Gy._Riba_Janos_Csuszkalok_ov_60x80_kicsi

 

Gy. /Gyulavesi/ Riba János (Gyulaves,1905.-Jászberény 1973.) 1926-ban Budapesten, egy asztalosmesternél dolgozott, aki felfigyelt jó rajzkészségére és összeismertette egy műkereskedővel; ő reprodukciók készítésével bízta meg. A Képzőművészeti Főiskola vendéghallgatójaként látogatta a Főiskola műtermét, majd más szabad-iskolákba járt, pl.: Padolini magániskolájába. Rendszeresen beküldte képeit kiállításokra, tárlatokra. Elsőként 1932-ben a Nemzeti Szalon állította ki Cigányasszony című képét, ettől kezdve rendszeresen szerepelt is a kiállításokon. 1933-tól tagja a Képzőművészeti Társulatnak, 1951-től a Szolnok Megyei Képzőművészeti Munkacsoportnak. 1937-ben telepedett le Jászberényben, itt alapított családot. Festői életművének nagyobb részét a Jászságban, Jászberényben hozta létre. Tagja volt a jászberényi művészek csoportjának, akikkel számos kiállításon mutatkozott be. Később tagja lett a Művészeti Alapnak, részt vett a megyei tárlatokon és számos önálló kiállítást rendezett.

1939-44. között számtalan hazai és külföldi elismerést kapott. Az ’50-es évek elején az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet munkatársaként eljutott a Felvidékre. Itt készültek a borsodi tájat, a Hernád- és Sajó-parti fürdőzőket, szerencsi dombokat ábrázoló képei. 1953-54-ben kapta első templomfestési megbízását Fájiban, melyet több is követett. Művészete az impresszionizmus, a posztimpresszionizmus és a naturalizmus stílusjegyeit hordozza. Tájképfestészetén a természet iránti vonzódás látható, kedvelt témái: a jászsági táj, a Zagyva-part, erdőrészletek. Zsánerképein a jászsági ember életének eseményeit, munkáját örökítette meg, figuráit a tájban elhelyezve: kubikosok, hídépítők, halászok, piaci árusok, szüretelők, aratók, korcsolyázó, szánkózó gyerekek. Portréfestészetére is a biztos ecsetkezelés, magas technikai tudás a jellemző.

Február hónap műtárgyaként CSÚSZKÁLÓK című festményét, valamint a festő műveiből rendezett kamarakiállítást ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt február 11-én, kedden 17:00 órakor  a festő lánya, Maleticsné dr. Riba Magdolna mutatja be.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola
  2. A festményt bemutatja: Maleticsné dr. Riba Magdolna
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő vendégekkel.

Ezt követően a festmény február végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Gy. Riba János munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2020. január 2020. március>>