A hónap műtárgya

2015. július

Gecse Árpád: Matyó baba

(OLAJ, VÁSZON; 50×60 CM; 1936.)

gecse_arpad Gecse

 Árpád (Alattyán, 1900. július 11 – Alattyán, 1999. január 22.) a Jászság festője.

Az alattyáni születésű művész, aki gyerekkorától kezdve rajzolt, a jászberényi főgimnázium növendéke volt, majd a Képzőművészeti Főiskolán Balló Edénél és Rudnay Gyulánál tanult. 1923-tól a Jászapáti Művésztelepen töltötte nyarait, ahol Bosznay István és Vágó Pál mellett dolgozott.

A főiskola elvégzése után osztrák és olasz tanulmányúton vett részt, de bármilyen vonzó is volt a más vidék, ő visszatért a Jászságba, Alattyánba, ahol született. Élete végéig itt élt és dolgozott, számos köztéri alkotás őrzi emlékét. A felújított emlékházban pedig megtekinthetjük a Jászsághoz kötődő művészeti hagyatékát.

1927-től a Szolnoki Művésztelep tagja volt, ahol együtt dolgozott Fényes Adolffal és más jelentős művészekkel.  Közel 100 éves életútja során számos olyan művet alkotott, mely a „Jászság festőjévé” tette. A művészet nagyobb részben azokból a benyomásokból táplálkozik, melyek a művészt körülveszik, életét befolyásolják. Így népművészeti elemek megjelenítésével is kifejezik hovatartozásukat. Gecse Árpád művészetében is feltűnik a szándék, hogy identitását a népművészeti elemek feldolgozása révén közölje a festészet eszközeivel. E témához kapcsolódó festményei: Matyó lány (1933.), Főkötős jász menyecske (1985.), Mézeskalácsok (1988.)

A hónap műtárgya egy kedves enteriőr, ahol a politúrral befedett szekrényke mögött csodálatos matyó hímzést látunk, előtte pedig egy népviseletbe öltöztetett babát. Ezek a magyar népművészeti motívumok erőteljesen kifejezik Gecse Árpád hazafias gondolatait és a népi kultúrához való vonzódását.

Gecse_Arpad_Matyo_baba

 

A festményt július 7-én, kedden 17:00 órakor mutatja be a Bartos Kinga festő, grafikus.

Az ünnepélyes festmény bemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Bartos Kinga festő, grafikus
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival és az alattyáni emberekkel.

Ezt követően a festmény július végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Rudnay Gyula munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.

Vélemény, hozzászólás?