A hónap műtárgya

2018. február

Gy. Riba János: Halászok a téli folyónál

olaj-vászon, 60×80 CM

Gy._Riba_Janos_Halaszok_a_teli_folyonal_ov._60x80_kicsi

 

Gy. /Gyulavesi/ Riba János (Gyulaves, 1905.-Jászberény 1973.) 1926-ban Budapesten, egy asztalosmesternél vállalt munkát, aki felfigyelt jó rajzkészségére és összeismertette egy műkereskedővel, aki reprodukciók készítésével bízta meg. A Képzőművészeti Főiskola vendéghallgatójaként látogatta a Főiskola műtermét (Epreskert), majd más szabad-iskolákba járt, pl.: Padolini magániskolájába. Rendszeresen beküldte képeit kiállításokra, tárlatokra. Elsőként 1932-ben a Nemzeti Szalon állította ki Cigányasszony című képét, ettől kezdve rendszeresen szerepelt is a kiállításokon. 1933-tól tagja a Képzőművészeti Társulatnak, 1951-től a Szolnok Megyei Képzőművészeti Munkacsoportnak. 1937-ben telepedett le Jászberényben, itt alapított családot. Festői életművének nagyobb részét a Jászságban, Jászberényben hozta létre. Tagja volt a jászberényi művészek csoportjának, akikkel számos kiállításon mutatkozott be. Később tagja lett a Művészeti Alapnak, részt vett a megyei tárlatokon és számos önálló kiállítást rendezett.

1939-44. között számtalan hazai és külföldi elismerést kapott. Az ’50-es évek elején munkát vállalt az Eötvös Loránd Geofizikai Intézetnél, így eljutott a Felvidékre. Itt készültek a borsodi tájat, a Hernád- és Sajó-parti fürdőzőket, szerencsi dombokat ábrázoló képei. 1953-54-ben kapta első templomfestési megbízását Fájiban, melyet több is követett. Művészete az impresszionizmus, a posztimpresszionizmus és a naturalizmus stílusjegyeit hordozza. Tájkép festészetén a természet iránti vonzódás látható, kedvelt témái: a jászsági táj, a Zagyva-part, erdőrészletek. Zsánerképein a jászsági ember életének eseményeit, munkáját örökítette meg, figuráit a tájban elhelyezve: kubikosok, hídépítők, halászok, piaci árusok, szüretelők, aratók, korcsolyázó, szánkózó gyerekek. Portréfestészetére is a biztos ecsetkezelés, magas technikai tudás a jellemző.

Február hónap műtárgyaként HALÁSZOK A TÉLI FOLYÓNÁL című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt február 13-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Maleticsné dr. Riba Magdolna, a festő lánya.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Maleticsné dr. Riba Magdolna, a festő lánya
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény február végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Gy. Riba János munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


<< 2018. január  2018. március>>