A hónap műtárgya

2017. május

Orosz Gellért: Tündöklő

olaj-farost, 75×90 CM

Orosz_Gellert_Tundoklo_of_75x90_cm_kicsi


 

Orosz Gellért 1919. szeptember 26-án született Jászladányon. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1942-1949 között Szőnyi István és Barcsay Jenő növendékeként végezte tanulmányait.  1945-1948. között közelebbi kapcsolatba került Gyarmathy Tihamérral, ebben az időszakban (Jánossy Ferenccel közösen) ki is állított a Fényes Adolf Teremben.

Nonfiguratív képeket továbbra is festett, miközben – hosszú ideig – a hivatalos állami kiállításokon tájképeivel és figurális kompozícióival szerepelt. Az 1957-es Tavaszi Tárlaton kivételesen absztrakt képekkel jelentkezett, 1961-1962-ben rendszeresen eljárt a Kassák-kör összejöveteleire.  

1978-ban Nápolyban az „Italia 2000” című nemzetközi kiállításon ezüst plakettet nyert. 1945 utáni nonfiguratív munkái stilárisan igen változatosak. Vannak a francia „Abstraction-création” vonulatába illeszkedő munkái, festett – Kállai Ernő kifejezésével – „bioromantikus” képeket -, ugyanazon a képen szabadon vegyítve a „geometrikus” és az „organikus” formákat.

Május hónap műtárgyaként a TÜNDÖKLŐ című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt május 9-én, kedden 17:00 órakor mutatja be Orosz Balázs, Orosz Gellért fia.

 1. Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Orosz Balázs, Orosz Gellért fia
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család jelenlévő tagjaival, a művész ismerőseivel és a képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

  Ezt követően a festmény május végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

  Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Orosz Gellért munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


   << 2017. április  2017. június>>