A hónap műtárgya

2017. április

Polgáry Géza: Aradi táj

olaj-vászon, 55×95 CM; 1901. Arad

679-Polgary-Geza-Aradi-taj-ov-55x95-cm-1901-Arad-kicsi-vilagos


 

Polgáry Géza  (Jászberény, 1862. február 20 – Amerika, 1919.) festőművész, a jászberényi református elemi iskola és a gimnázium tanulója volt. Rövid ideig dolgozott édesapja könyvkötő, könyvkereskedő és lapkiadó üzletében. Ezt a munkát nem szerette, ezért Bécsbe ment, ahol egy évig katonáskodott. Ez után visszatért Jászberénybe.

A festést gyerekkorában kezdte, maga készítette festékekkel. Tanítás és irányítás nélkül festett iskolai évei és katonai ideje alatt. 1885-ben államsegéllyel felvételt nyert a Mintarajz Iskolába. Ennek elvégzése után 1889-ben hazajött Jászberénybe. Megfestette a Zagyvát, a várost és festett arcképeket is. Festő műhelye a Kőhídnál a Gyurkóczky-házban (ma Csák-házként ismert) volt, itt rendezte kiállításait is. 1890-ben kiállított művei között a „Dinamit robbantás áldozatai” című allegorikus kompozíció is látható volt, melyről a korabeli sajtó részletesen megemlékezett.

Polgáry Géza nyughatatlan, örök vándoréletet élt. Munkásságának állomásai Párizs-Budapest-Párizs-Parádfürdő-Jászberény-Budapest. Végül 1910. körül kivándorolt Amerikába.

Igen termékeny naturalista táj- és figurális festő volt; képeit kiállították a Műcsarnokban és a Nemzeti Szalonban, valamint Jászberényben is. Ferenc József is vásárolt tőle képet, melyet a budai királyi várban helyezett el. Műve a jászberényi Nagytemplomban szintén megtalálható. Megfestette Apponyi Albert és Elefánthy Sándor portréját, valamint Zrínyi Ilona és Thököly Imre arcképét.

Jó néhány festményét a Jász Múzeum őrzi.

Április hónap műtárgyaként ARADI TÁJ című festményét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt április 12-én, szerdán 17:00 órakor mutatja be Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei és tanárai
  2. A festményt bemutatja: Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény április végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.


 

<< 2017. március 2017. május>>